Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

ahoj![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty }\sqrt[n]{(1/n)^{n}+(2/n)^{n}+...1}$](/mathtex/3a/3a60b006f194cd764eb0f9ef67037470.gif)
děkuju
výraz pod odmocninou jde odhadnout zdola jedničkou a shora TUŠÍM n
tím pádem by se celá nerovnost umocnila na 1/n ...uprostřed bychom měli kýženou posloupnost a limity těch krajních posloupností by byly 1...
jen
..je ten horní odhad správně??

↑ armorgrief:
Zlomek
, když n jde do nekonečna, jde vždy do nuly... tudíž pod odmocninou ti zbude jen jednička.
=> 
↑ armorgrief:
n tá odmocnina z x je rostoucí fcí v x, můžeme tedy zvyšovat vnitřek a nesnížíme určitě výsledek.
každý z n sčítanců v odmocnině je menší nebo roven 1. Vnitřek je proto menší než n a tedy celý výraz je shora určitě omezen n tou odmocninou z n. Ta je menší nebo rovna n.
Takže ano.

↑ Aquabellla:
děkuju za odpověd
ono je na té posloupnosti do jisté míry vidět,že má limitu 1.Já to ale potřebuju dokázat
↑ armorgrief:
inac to v limite je medzi 1 a ![kopírovat do textarea $ \sqrt[n] n $](/mathtex/cb/cbac5ee37b9e1a297ee52eaf98a648af.gif)
Poznamka: profesory maju toto radcej
↑ Aquabellla:
a ak to cokoliv je napriklad
, hmm...

↑ vanok:
ano...na to jsem myslel při horním odhadu,abych pak mohl použít větu o 2 policajtech
jen jsem si s tím odhadem nebyl tak jístý..ale vzhledem k tomu,že vy souhlasíte a mě se ani prachtrošku nechce indukcí dokazovat,že to platí..tak je to vyřešeno
↑ armorgrief:,
indukciu?
vsak mas n clenov pod odmocninov a kazdy mensi ako 1

ano...jasne!ehmm..stydim se:)...
Stránky: 1