Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny, vidím, že limita je opravdu oříšek. A tak je to správně :-) Takže uvedu několik prvních kroků, snad to pomůže. Nejdříve zavedu substituci n=1/x, pak limitu vyjádřím pomocí nové proměnné x a nakonec přepíšu mocninu vhodnějším způsobem.
Zbytek někdy příště :-)
Zdravim, vzpomnel jsem si po precteni toho predchoziho prispevku na diskuse okolo limity posloupnosti a funkce, napriklad zde, ale i jinde :)
----------------------------------------------
Maminka hajná, když se Kája blížil k domovu, si zpívala. Kája ani honem nepoznal, kterou, jakou měl radost, že maminka zpívá. „Má zlatá maminko, to jsem vás už dlouho neviděl!“ „A to jistě máš něco za lubem, když jdeš s takovou,“ smála se maminka, přitiskla ho k sobě a pohladila po hlavě.
↑ Pavel:
tak pokračování:
podle L'Hospitalova pravidla je
z aritmetiky limit a jednodušší limity (jednoduše řešitelná jako limita složené funkce + L'Hospital nebo se to dá jednoduše převést na známou limitu
) máme s Taylorovým rozvojem pro
v okolí nuly
Všechny předpoklady použitých vět byly splněny (kdo nevěří, ověří), takže původní limita je opravdu .
Doufam, že jsem někde neudělal nějakou hloupou chybu :-)
Výborně, tak jsme se dočkali !!!. To je ono. Ukážu ještě jeden postup:
položíme-li , pak pro
platí, že
a můžu tedy psát
užitím l'Hospitalova pravidla dostávám výsledek
Podobným způsobem je možné počítat limitu. Místo rozdílu je v ní podíl. O to je to jednodušší.
Ahoj. Mě vyšlo
↑ Technik:
Ahoj, mě to vyšlo , ale tipuju, že si to omylem místo umocnění vynásobil, ne? :-)
EDIT: Teď jsem si všiml, že je správná odpověd na původní limitu, na tu už jsem zapomněl a řešil další :-) Takže se omlouvam.
Výborně, -1/2 bude v mocnině e. Na základě tohoto výsledku se dají vytvářet další limity:
:-)
↑ Pavel:
No dobře, abychom to tady neřešili do nekoncečna, vyřešim to všechno najednou :-)
Funkce má Taylorův rozvoj (koeficienty označím
):
Zavedu nyní posloupnosti (i značí člen posloupnosti, j o kolikátou poslopnost se jedná) a přirozené logaritmy jejich limit:
A nyní indukcí dokážu :
1. (jak je zřejmé z definice e)
2. Předpokládáme, že pro všechna
. Potom
Takže kdybys chtěl tvořit limity dalších stupňů, tak to jsou exponenciely koeficientů Taylorova rozvoje funkce . Doufám, že to nejde ukázat nějak triviálně, když jsem se s tim takhle vypisoval :-)
Tak ještě zbývá vyřešit limitu
a další limity sestrojené z předchozích limit.
Můj odhad je, že to budou opět koeficienty rozvoje , tentokrát násobené e.
Tak jsem tu limitu počítal, žádná krása - substituce x=1/n, 2 krát l'Hospital, Taylorův rozvoj ln(1+x) a vyšlo .
Tak to se radujme, takový divný číslo, to musíme najít další :-) A zjistit co je to za divnou posloupnost :-)
Napadlo mě udělat Taylorův rozvoj funkce v bodě a=0. Protože je výpočet derivací dosti divoký, vypomohl jsem si Maplem 11. A tady je výsledek:
↑ Pavel:
No to je hezký :-) Je dobře vidět jak ten vnitřek limity vždycky požere ty členy rozvoje s nižší mocninou a u vyšších zase zbude x, který jde do nuly :-)
Ale jak bys ten rozvoj sestavil na papíru? Rozvoj se přece dělá tak, že počítáš ty koeficienty, tj dosadíš bod a=0 do nultý, první, druhý, ... derivace, ale to tady nejde, protože funkce ani žádná její derivace neni definovaná v nule. Takže kde ty koeficienty Maple vezme?
Já bych spojitě dodefinoval funkci v 0 -
. Pak už bych derivace v bodě 0 počítal podle definice
. Znám-li první derivaci v 0, šel bych k derivacím vyšších řádů.
To jsou ale přesně ty limity, co jsme řešili, takže jsme si tim nepomohli.
Zdravim asi po 2 mesicich me absence....mam asi spoooustu neomluvenych hodin, co? Technika zklamala :-( Jsem rada, ze se tu nezahali ani o prazdninach.
Diky za prikladek, ja tu puvodni limitu nakonec zkrotila i bez Taylorova rozvoje klasickym L'Hospitalem ;-) Jako trenink po 2 letech na matersky supr :-))
Tak k těm koeficientům rozvoje se dá dostat i jinak, než počítáním těch hrozných limit: rozvinu logaritmus do řady, vytknu e, rozvinu do řady exponencielu a mám rozvoj do libovolného řádu:
↑ BrozekP:
Mozna cesta vede i pres pouziti vety o binomicke rade. Plati totiz pro vsechna nenulova x
Po uprave je rozvoj obdobny jako u BrozekP.
↑ Pavel:
Podle programu Mathematica:
Řekl bych, že to Mathematica jen neumí. Počítat se mi ta limita ale vůbec nechce :-) Takhle můžeš sestavit spoustu různých limit, ale hledat obecný způsob jak ty limity vyčíslit se mi už nechce :-) (bude to asi o dost těžší než předchozí příklady)
EDIT: Pokud snad nechceš v těchto limitách pokračovat (já myslím, že jsme si jich užili dost), tak navrhuji, abys zadal další prázdninový příklad :-) Třeba nějaký hezký prázdninový integrál :-) Nebo prázdninovou diferenciální rovnici. (Procvičení těchto oblastí by se mi hodilo i ke zkoušce, kterou budu dělat v září, z limit už zkoušku mám :-)
Já myslím, že těchto limit už bylo dost. Ani bych se nesnažil najít nějaké obecné odvození pro poslední typ. Mrknu se ještě na tu poslední. Něco vymyslím a když mě něco napadne, založím nové téma :-)
Ahoj. K tomu tvému poslednímu problému. Mathematica umí spočítat všechny typy limit, které si vymyslíš. Limity totiž nejsou tak komplikované jako integrály a existuje deterministický postup, kterým vyřešíš každou limitu (Taylor, je prasácký, ale vždy vede do cíle). Konkrétně v tom co si napsal je v pořádku, jak to vyšlo. Očekáváš asi výsledek 1 a možná tě nepřekvapí, když řeknu že absolutní hodnota z výsledku je 1 a celé číslo je komplexní. Pokud bys výraz uvnitř bral jako posloupnost, pak jednoduše bude neabsolutně divergovat (konkrétně oscilovat).