Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, bereme vektory atd. pravidla o závislosti a nezávislosti jsem si přečetla, ale mohl by to, prosím, někdo vysvětlit normálně?
Pak jsem chtěla poprosi o vysvětlení rozhodování, zda dané vektory tvoří množinu vektorového prostoru Vk ....
mám tu např. :
a1=(1,0) a2=(0,1) - zda tvoří vek.prostor V2
a1=(1,0) a2= (0,2) a3=(4,7) - zda tvoří vek.prostor V2
a1= (-3,2,2) a2=(-5,2,-2) a3=(-2,1,0) a4= (1,0,2) - zda tvoří vek.prostor V3
vůbec nevím čím mám začít... jak postupovat
díky moc za pomoc všem :-)
Ahoj ↑ lidunka.b:,
To slovo tvoria, co presne znamena?
Ze ich lin. obal je ten priestor ako v tvojich otazkach?
↑ vanok:
mám to z učebnice
u prvních dvou příkladů je zadání: Rozhodněte, zda dané vektory tvoří množinu generátorů vektorového prostoru V2
u té třetí je zadání: rozhodněte, zda dané vektory tvoří množinu generátorů vektorového prostoru V3.
↑ lidunka.b:,
Nô to co pise ucebnica je presne ako treba.
Prva otazka: ako ze a1, a2 je standardna baza z V2, tak tie vektory tvoria mnozinu genera torov vekt. priestoru V2
Druha otazka, mas naviac vektor a3
Co ti ti pridalo?
Vsak ked uz tie prve dva su generatory tak ak pridas dalsie bude to generovat V2... staci zobrat nula krat ten posledny vektor.
Keby sa nejaky vektor odobral to by boli problemy.
↑ lidunka.b:, tam skus najst tri LN vektory, à ak sa to podari budu generovat V3
↑ lidunka.b:mě totiž tohle všechno připadne jako virtuální realita. Pomohlo by mi, kdybych si pod tím mohla představit nějaké reálně věci, činnosti ...
Ako ti to povedat co najjednoduchsie.
Vektor to je zakladny prvok priestoru.
Generovat lin. obal je vytvorit mnozinu vsetkych lin.kombinacii.
Baza to je najmensia skupina vektorov co generuju ich lin. obal, ktory je pochopitelne cely priestor.
To slovo "najmensia" znamena, ze ak uberes len jeden vektor z bazy tie co ostanu uz nemoze generovat cely priestor.
A vektorove priestory maju ozaj magicku vlasnost ze vsetko bazy maju ten isty prvkov... A to da POJEM dimenzie.
Stránky: 1