Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2007 17:07

leniczcha
Reputace:   

Lineární závislost a nezávislost vektorů

Rozhodněte, zda jsou dané vektory lineárně závislé nebo nezávislé; rozhodnutí odůvodněte; najděte některou konkrétní netriviální nulovou lineární kombinaci daných vektorů, je-li to možné:
a) a = (1, -2, 3, -4)
    b = (2, -3, 4, -5)
    c = (0, 1, -2, 3)

#2 21. 10. 2007 17:56

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Lineární závislost a nezávislost vektorů

Zjiš?ovat nezávislost znamená řešit vektorovou rovnici
x(1, -2, 3, -4)+y (2, -3, 4, -5)+z (0, 1, -2, 3)=0,
pokud najdeme jiné řešení než (0,0,0), jsou a,b,c závislé, jinak nezávislé.
Řešit vektorovou rovnici znamená řešit soustavu čtyř rovnic (jedna pro každou souřadnici) o třech neznámých.
Pokud jsem dobře počítal, mělo by vyjít řešení x=-2,y=1,z=-1 (a jakýkoliv jeho násobek), vektory jsou proto závislé.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 31. 10. 2007 08:29

leniczcha
Reputace:   

Mohl bys prosím nastínit postup řešení. Zkoušela jsem řešit soustavu rovnic pomocí Gaussovy eliminační metody, ale nevím, zda správně zapsanou. Děkuji

#4 31. 10. 2007 12:13

Kondr
Veterán

Správně soustava vypadá takto:
  1   2  0 |0
-2  -3   1 |0
3   4  -2 |0
-4  -5   3 |0
Gaussova eliminace je správná cesta, ale rozepisovat ji nebudu...

#5 31. 10. 2007 12:42

leniczcha
Reputace:   

Nevím jestli počítám správně, ale docházím k matici:

1   2   0     0
0   1   1     0
0   -2  -2   0
0   3   3    0

Nevím, jak tedy dojít k výše uvedenému výsledku
x = -2
y = 1
z = -1

#6 01. 11. 2007 12:32

Kondr
Veterán

Jednoduše :) poslední dva řádky jsou násobky druhého, proto je zahodíš. Zbývají ti dvě rövnice o třech neznámých, jednu si zvolíš jako parametr,
třeba y. Pak ze druhé rovnice y+z=0, z=-y, z první rovnice x+2y=0, x=-2y. Proto jsou řešení tvaru (-2y,y,-y), což lze psát jako y(-2,1,-1).
K důkazu závislosti stačí jediné řešení, tj. např (-2,1,-1), ale řešením soustavy jsou i všechny jeho násobky.

#7 01. 11. 2007 12:41

Papajuli
Místo: Brno
Reputace:   

A šlo by to určit i tak, že dané vektory zapíšu jako řádky matice a  Gaussovou eliminací převedu matici na dolní schodovitý tvar? Když mi tam vypadne řádek, tak jsou LZ, ne?

#8 01. 11. 2007 15:57

Kondr
Veterán

@Papajuli: samozřejmě šlo, zjistíš tak dimenzi podprostoru, který generují. Pokud je ale do matice dáváš po sloupcích, můžeš snadno najít i jeho bázi.
A co se týče efektivity postupu, tak jsme ho i v našem případě mohli ukončit v okamžiku, kdy měla matice schodovitý tvar; stačí nám vědět že netriviální řešení existuje, nemusíme ho hledat.

#9 02. 11. 2007 08:06

Papajuli
Místo: Brno
Reputace:   

Dekuji,
ale já myslela, že bázi můžu najít i pokud to naskládám do řádků. dělala jsem to tak, že podle počtu nenulových řádků jsem určila dimenzy a pak jsem se podívala, který řádky tam zůstaly a podle toho jsem zapsala do báze původní vektory.
Dá se to tak udělat vždycky, nebo tento postup není úplně OK?

#10 04. 11. 2007 15:52

leniczcha
Reputace:   

Jak zjistím v tomto případě konkrétní netriviální nulovou lineární kombinace daných vektorů (je-li to možné)

#11 14. 09. 2009 13:20

Maca
Reputace:   

Mám dotaz:
mám řešit velmi podobný příklad, jen lehce prohozená znaménka. Je výše uvedený postup jedinou cestou k řešení?
Soustavy lineárních rovnic totiž budeme brát až později.
Děkuji.

#12 14. 09. 2009 13:48

LukasM
Reputace:   193 

↑ Maca:
Nevím jestli jedinou, ale určitě zdaleka nejjednodušší.

#13 14. 09. 2009 20:43

Maca
Reputace:   

Dobrý večer.
Teď jsem dohledala, že 3 vektory jsou lin.závislé, pokud 1 z nich lze vyjádřit jako lin. kombinaci dvou dalších a to mi vyšlo.
Ale zkusila jsem se naučit i tu Glaussovu eliminaci:
a=(1.-2,3,-4)      b=(-2,3,-4,5)         c=(0,-1,2,-3)
Můj pokus:
  1    -2    0    l0             1    -2    0    l0           Dle návodu Kondra poslední  2 řádky zruším a dopočtu :
-2     3   -1    l0             0    -1   -1    l0                 x=2y     z=-y
  3   -4     2    l0             0      2    2    l0            (2y,y,-y)  tzn. y(2,1,-1) ...... a tady končím, dál nevím
-4    5    -3    l0             0    -3   -3    l0

Mohu-li poprosit zkonrtolovat postup a pokud je správný, prosím alespoň naťuknout, jak se z toho pozná závislost či nezávislost. Děkuji.

#14 14. 09. 2009 21:59 — Editoval O.o (14. 09. 2009 21:59)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ Maca:

Ahoj -),

tuším, že je to Gaussova eliminace (nebo případně Gauss-Jordanova eliminace), ne Glaussova.

Začala jsi, dejme tomu, hledáním nějaké netriviální kombinace daných vektorů k dokázání lineární závislosti.
$\alpha \vec{a} + \beta \vec{b} + \delta \vec{c} = \vec{0}$
Řešením soustavy rovnic jsi dostala koeficienty $\alpha , \ \beta , \ \delta$ závislé na nějakém parametru (přepíši ho na t, aby se to nepletlo s označením souřadnicových os) t, tedy: $t(2;1;-1), \ t \in \mathbb{R}$.
Tzn. že soustava má nekonečně mnoho řešení v závislosti na volbě parametru t. Tedy například pro t=1 $(\alpha , \ \beta , \ \delta)=(2; \ 1; \ -1)$, tj. našla jsi nějakou netriviální kombinace daných vektorů, která je rovna nulovému vektoru => vektroy jsou lineárně závislé.

Ještě bys mohla vzít ty vektory jako řádky matice a zjistit hodnost dané matice, kdyby byla rovna počtu vektorů (řádků matice na začátku), tak jsou lineárně nezávislé, ...

Snad jsem to zas nepopletl -).

#15 14. 09. 2009 22:06 — Editoval Kondr (14. 09. 2009 22:07)

Kondr
Veterán

EDIT: Zdravím O.o, ikdyž je můj příspěvek jen demoverze tvého nechávám ho zde.

@Maca: Ověření závislosti je OK (stačí doplnit větu "Protože má soustava nenulové řešení, jsou vektory LZ"). Jako řešení té vektorové rovnice ti vyšlo (2y)a+yb-yc=0, neboli 2a+b-c=0, odtud c=2a+b, lineární kombinace je nalezena.

#16 14. 09. 2009 22:07 — Editoval LukasM (14. 09. 2009 22:21)

LukasM

↑ O.o:
Ta poslední věta je sice pravda, ale zbytečně to podle mně komplikuje. Vzhledem k tomu, že při řešení soustavy Gaussovou eliminací vypadá matice této soustavy tak, že vektory jsou "zapsané ve sloupcích", bude hodnost této matice stejná, jako když budou vektory v řádcích. Tudíž pokud nám stačí rozhodnout na základě hodnosti nějaké matice, je jedno jestli vektory napíšeme do řádků nebo do sloupců.
Pokud je napíšeme do sloupců a řešíme tu zmíněnou soustavu, je to podle mně přirozenější a je to v tom líp vidět.

Edit: teď jsem kouknul nahoru do tohoto tématu (do toho původního), a koukám že právě to tu před dvěma rokama ↑ Kondr: rozebíral.

#17 14. 09. 2009 22:16

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ Kondr:

Zdravím,

já jsem vůbec nebyl schopný najít tvůj příspěvek, až doteď. Má omluva, jen jsem tě opakoval, vymluvím se na nedostatek spánku a jdu to hned dohnat ^.^

↑ LukasM:

Jen mi připadalo, že si Maca není jistá s maticemi, tak jsem to jen doplnil i z druhé strany.

#18 14. 09. 2009 22:26

Maca
Reputace:   

Děkuji všem za příspěvky :)
Takže pokud můj postup byl správný (snažila jsem se držet původních instrukcí v tomto tématu), jak mám pohnout s poslední třetí soustavou?

a=(2,1,3,4)        b=(-1,4,-6,-5)      c=(0,-3,3,2)

Můj postup:

2   -1    0   l0                       1    4   -3   l0          1    4    -3    l0
1    4    -3  l0                       2   -1    0   l0          0   -9    6     l0
3   -6    3   l0                       3   -6    3   l0          0  -18  12     l0
4   -5    2   l0                       4   -5    2   l0          0  -21  14     l0      ...... a tady končím

vidím, že 3. řádek je násobek druhého a že 4. řádek je  3.ř+1/3 2.ř.    ale nevím, co s tím.
Poradíte mi, prosím?
Děkuji :)

#19 15. 09. 2009 00:05 — Editoval LukasM (15. 09. 2009 00:15)

LukasM

↑ Maca:
Musíš eliminovat dál, Gaussova eliminace je naprosto strojovej postup. Jak se dostala od druhé matice k té třetí? První řádek jsi opsala, od druhého odečetla dvojnásobek prvního, od třetího trojnásobek prvního, od čtvrtého čtyřnásobek prvního - všechno proto, aby ses zbavila těch číslic na začátku každého řádku (s pořadím řádků to nemá co dělat, jen to tady náhodou vychází tak, že se odečítá zrovna stejnej násobek jako je pozice řádku).

A teď dál. První řádek necháme, druhý taky, a od třetího odečteme/přičteme takový násobek druhého, aby první nenula zase vypadla. Totéž se čtvrtým. A tak dále. Při výpočtech je povoleno vynásobit řádek libovolným nenulovým číslem, takže aby se líp počítalo, dá se předtím vydělit druhý řádek třema, třetí šesti a čtvrtý sedmi.

Jsou to vlastně čtyři lineární rovnice pro tři neznámé, kdykoli si je tam můžeš představit - Gaussova eliminace je jen důmyslná aplikace sčítací metody řešení soustav. Tím že se držíš toho postupu co jsem popsal se vždycky dozvíš jaké má ta soustava řešení, případně kolik nezávislých řešení se dá najít.

Takže když matici upravím dejme tomu do tvaru (teď si vymyslím)
1  4  3 | 0
0  1 -1 | 0
0  0  1 | 0

odpovídá to soustavě:
x + 4y + 3z = 0
       y  -   z = 0
               z = 0

Z toho už je vidět, že řešení je jediné (pouze triviální, samé nuly), a soubor by byl LN.

Kdyby vyšla matice
1  4  3 | 0
0  1 -1 | 0
0  0  0 | 0
je soubor lineárně závislý, protože poslední rce je splněna vždy, do druhé můžu zvolit y=1, z=1 a splním ji také, a pak jen tato y a z dosadím do první a dopočítám x. Tím jsem našel nějaké netriviální řešení té soustavy a tedy netriviální lineární kombinaci dávající nulový vektor - a soubor je tedy LZ.
Pozn. volba y a z postačí jakákoli, která tu rovnici splní. Řešení není jednoznačné, jakýkoli násobek té trojice (x,y,z) všechny rovnice splní taky.

#20 15. 09. 2009 23:02

Maca
Reputace:   

Dobrý večer.
Zkusím tedy počítat dál:
z     1    4   -3    l0       dostanu  1    4   -3    l0     a pak    1    4   -3    l0
       0   -9    6    l0                    0   -3    2    l0                 0    -3   2    l0
       0  -18  12   l0                     0   -3    2    l0                 0    0    0    l0
       0  -21  14   l0                     0   -3    2    l0                 0    0    0    l0
a jak teď, prosím, dál?
Jinak: chápu přepis matice na soustavu (x,y,z), ale řešení z toho nevidím.
Samé nuly vidím až v matici níže....
Děkuji moc.

#21 15. 09. 2009 23:07 — Editoval LukasM (15. 09. 2009 23:17)

LukasM

↑ Maca:
Řešení toho cos napsala jsem popsal v posledním odstavci předchozího příspěvku. Zvolíš y a z tak aby splnily rovnici -3y+2z=0, tedy třeba y=2,z=3, a tohle dosadíš do první rovnice a dopočítáš x.
Pokud tě ale nezajímá konkrétní řešení, ale chceš vědět jen jestli je soubor LZ/LN, netřeba řešení ani počítat - stačí vědět, že netriviální řešení existuje. Případ kdyby neexistovalo jsem včera popsal taky.

Edit: nějak jsem se tam upsal při označování proměnných, teď je to dobře

#22 16. 09. 2009 00:01

Maca
Reputace:   

Při y=2 a z=3 je x=1. Pořád se, bohužel, nemohu dopátrat, co z toho plyne.
Vrátím-li se k Vašemu dnešnímu příspěvku v 00.05, nerozumím větě: "Z toho už je vidět....."   Z čeho? Z jakých čísel? Z jakých kombinací čísel? Ráda bych se dobrala ke konkrétnímu řešení a rozuměla tomu. Teď prakticky znám cestu řešení, ale vlastně z něj nepoznám výsledek.
Děkuji.

#23 16. 09. 2009 00:49

Kondr
Veterán

Maca napsal(a):

Z čeho? Z jakých čísel?

Z těch rovnic:

x + 4y + 3z = 0
       y  -   z = 0
               z = 0

z poslední z=0, po dosazení do druhé za z=0 máme y=0, po dosazení za z=0 a y=0 do první máme x=0. Platí dvě následující tvrzení:

Homogenní soustava rovnic má vždy řešení tvořené samými nulami.

Je-li počet nezávislých rovnic stejný jako počet neznámých,  je jediným řešením homogenní soustavy nulový vektor.

U nehomogenních soustav je to trochu složitější, ty nemusí mít řešení vůbec.

#24 16. 09. 2009 11:00

Maca
Reputace:   

Ještě pořád tápu.
Lze říct, že triviální lin. kombinace (samé nuly) = LN a naopak, že netriviální lin. kombinace (alespoň 1 koeficient je nenula)=LZ?
Děkuji.

#25 16. 09. 2009 11:36

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

keď dostaneš z vektorov nulový vektor aj inak ako vynásobením samými nulami tak sú LZ ak LEN samými nulami tak sú LN

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí