Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj jsem ještě na střední a potřebuju prro výpočet jednoho příkladu rozložit funkci f(x+dx), po dlouhém hledání jsem zjistila, že pokud znam derivaci fce f(x) pak f(x+dx)=f(x)+f'(x)dx. Reseni je myslim dle taylorova rozvoje, nicmene neexistuje jeste dalsi postup jak to odvodit? A neni chyba pocitat pouze s rozvojem prvniho radu?(mam to do fyzikalniho prikladu a reseni my vyslo pravdepodobne spravne . ..)
diky moc
Záleží na tom, co je to "dx". Standardně se tak značí diferenciál, tedy nekonečně malé reálné číslo. Pak opravdu lze použít
f(x+dx)=f(x)+f'(x)dx, nebo? z definice derivace
.
Pokud by ale "dx" bylo větší než nekonečně malé, je třeba použít více členů Taylorova rozvoje:
f(x+dx)=f(x)+f'(x)dx+f''(x)(dx)^2/2+f'''(x)(dx)^3/6+....
čím více jich uvážíme, tím přesnější hodnotu dostaneme.
Možná by pomohlo zadání toho konkrétního problému.
ok porovnavam dve celkove sily ve vzdalenosti r od osy otaceni pusobi sila F=dS*p(r)+dmw^2*r ve vydalenosti r+dr F=dS*p(r+dr) asi to neni uplne jasne jedna se mi o tlak v ose otaceni valce.
Pokud ty to dve sily porovnam potrebuji prave p(r+dr) rozlozit aby sla diferencialni rovnice resit. . myslim ze vysledek mi vychazi rozume hustota v zavisloti na vzdalenosti od osy=puvodni hustota*e^1/2k*r^2 pricemz k=w^2*/T*R . .ale neim jestli tedy muzu povazovat dr za nekonecne male .. v pouziti ve fiyzice mi delaji trochu problemy diferencialy a tak. . .
Nevim přesně, co má říct výraz dmw^2*r :-/
Ale jinak co se týče toho Taylorova rozvoje. O výrazu p(r+dr) lze říci, že je roven p(r). dr je zanedbatelné vždy vůči r, takže to tak lze psát. Něco jiného je u p(r+dr) - p(r). Pokud by zanedbání vedlo k tomu, že výsledek nebude závislý na r, pak byl rozvoj p(r+dr) příliš hrubý. Platí
r >> dr >> dr^2 >> dr^3 >> ...
Zcela obecně se postupuje tak, že se rozepíše celý taylorův rozvoj (už bylo psáno přede mnou)
p(r+dr) = p(r) + p'(r) dr + 1/2 p''(r) dr^2 + 1/6 p'''(r) dr^3 + 1/24 p^(4) dr^4 + ...
S tím, že po úpravě celého výrazu se některé členy mohou odečíst a až v konečném výsledku necháš člen s nejnižším členem dr a ostatní zanedbáš. Toto platí pro velmi malé dr. Ve fyzice neco jako neknoečně malý přírůstek si představujeme těžko, ale přesto nás většinou zajímá první nenulový člen Taylorova rozvoje. Pro "relativně malou" hodnotu výchylky bude platit, že vyšší členy taylorova rozvoje jsou opravdu zanedbatelné. Nicméně s diferenciály se počítá i ve fyzice. Musíš si vždy rozmyslet, jestli je v zadání úkolu dx popsáno jako diferenciál (matematický prvek) a nebo naměřená hodnota nějaké výchylky. Je však zvykem symbolem "d.." značit výhradně diferenciály.
Malý příklad (pokud to snad někoho zajímá :-D )
Urči hodnotu funkce f(x) v bodě dx (neboli kolik je f(0+dx)).
f(x) = Cos(3x) + Cos(4x) - 25*Cos(x) + 23.
Výsledek je 13*něco. Neprozrazuju celý výsledek, pokud si to chceš vyzkoušet.
Hint:
T. Rozvoj funkce cos(x) kolem bodu 0 je
↑ rughar:
Pokud tomu rozumím, tak jde o rotující válec ve kterém uvnitř působí nějaké odstředivé síly a dmw^2*r je síla, která působí na element válce o hmotnosti dm, přitom w je úhlová rychlost a r vzdálenost tohoto elementu od osy válce.
Textík k něčemu podobnému i s jednoduchým vyčíslením tlaku možno nalézt zde:
http://free-energy.webpark.cz/teorie/clem.pdf
v odkazovaném článku je ale hustota konstantní. Zde se asi předpokládá stlačitelnost rotující hmoty, takže potřebujeme ještě jednu rovnici navíc (nevím jakou, že by pV=Rm?).
Stránky: 1