Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, prosim jeste nekoho kdo by mi mohl poradit(pomoct) s postupem(vypoctem) prikladu z kombinatoriky..
urcite je to zase lehke ale ja nevim jak na to a to jsem se dival do ucebnice a tam jsem nic nenasel k tomuto typu př.....
1)Kolik máme dáno prvků, jestliže variací třetí třídy bez opakování z nich utvořených je desetkrát více než variací druhé třídy??
2)Zvětšíme-li počet prvků o jeden, zvětší se počet variací druhé třídy bez opakování o 16. Určete původní počet prvků.
3)Zvětší-li se počet n prvků o dva, zvětší se počet permutací 72krát. Určete n.
4)Zmenšíme-li počet prvků o dva, zmenší se počet permutací dvacetkrát. Určete původní počet prvků.
5)Vypočítejte:a) 
b) 
V následujícím bude n značit počet prvků, který hledáme.
1) Kolik máme dáno prvků, jestliže variací třetí třídy bez opakování z nich utvořených je desetkrát více než variací druhé třídy??
Najdeš-li si vzorec pro výpočet variace k-té třídy, dostaneš vztah
Odtud dostaneš snadno řešení, totiž n=12, což je jistě větší nebo rovno než 3.
Podobně se postupuje i u dalších úloh. Pokus se sestavit příslušné rovnice a vyřeš je, přičemž řešení musí odpovídat povaze úlohy.
U poslední úlohy pak využij skutečnosti, že platí
. Podaří se ti tak snáze nalézt nejmenšího společného jmenovatele.
dik moc za ty dva priklady(Variace) z tech jsem to dobre pochopil ale prosimte nemohl by jsi mi (pls) ukazat aspon jeste jeden z tech permutací ja jsem to zkousel ale vubec nemuzu dosahnout vysledku.... prosim - potřeboval bych to nejak pochopit...(kvuli Reparatu z M)... Dk
3) Zvětší-li se počet prvků "n" o dva, zvětší se počet permutací 72krát. Určete n.
4) Zmenšíme-li počet prvků o dva, zmenší se počet permutací dvacetkrát. Určete původní počet prvků.
5)Vypočítejte
(a) 
(b) ...
Dik, muzu mi jeste dotaz v cem mam chybu ze my to vychazi -7 te treti př.???