Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2011 02:38

Ondry
Reputace:   

Nekonečno

Zdravím všechny,
napadla mě otázka, ale ,,díky" mému sebevědomí mám trochu strach, že budu vypadat jako blbec, tak mě berte radši s rezervou.
Je ve skutečném světě něco nekonečného? říká se že vesmír a lidská hloupost, ale myslím něco co se dá prokázat.
A vesmír nejspíš nekonečný nebude podle nynější teorie velkého třesku, ne že bych ji nějak detailně znal.
Jestli vás nic nenapadne tak tady moje otázka pokračuje, je jeden z možných důvodů proč je číslo $\pi $  tak fascinující to, že se tváří nekonečně.

díky za reakce

#2 25. 11. 2011 16:10

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

Re: Nekonečno

Neviem, ako to myslíš, "nekonečné prvky" alebo "veci" alebo "niečo čo ma spoločné s nekonečnom" je v matematike veľa. Ale niečo, čo by sme mohli deklarovať fyzycke neviem. Napr. povrch telesa ma konečný alebo nekonečný počet stien, lebo dokonalu kocku nevytvorime len tak jednoducho, lebo i najpresnejšie stroje vyrobia kocku kde bude nejaka "štiepivosť".

#3 25. 11. 2011 16:26

Ondry
Reputace:   

↑ miso16211:
myslel jsem fyzicky, s tím tělesem nevím, přece jen kdyby jsi ji se podíval na její strukturu pod mikroskopem tam je těch ,,mikro-stěn nekonečno" ale prakticky jich konečno musí být záleží jaké měřítko si zvolíš.

#4 25. 11. 2011 16:45 — Editoval frank_horrigan (25. 11. 2011 16:55)

frank_horrigan
Reputace:   31 

Když už jsi nakousl tu teorii velkého třesku, tak hned máš jeden nekonečný (resp. nekonečně malý) "objekt" - a to prosor, který vesmír svým rozpínáním "vyplňuje"

Jinak další úvaha nad nekonečnem - třeba výpočetní čas algoritmu, který má PŘESNĚ statnovit hodnotu čísla pí, nebo jiného iracionální čísla (libovolného)

Nekonečná (nekonečně malá) je také vzdálenost jednotlivých bodů na reálné číselné ose.....

Nekonečnou máš gravitaci v singulárním bodu černé díry

Nekonečné máš zakřivení čočky, která je dokonale rovná a hladká...

EDIT: to je otázka spíše pro filozofy, než pro matematiky :) matematici (ale i fyzici, i když ti tolik ne, to je pravda) s nekonečnem počítají úplně běžně

Jinak, nekonečně velký je také elektrický odpor izolantu... (to mně teď napadlo)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#5 25. 11. 2011 17:34 — Editoval Pavel Brožek (25. 11. 2011 17:36)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ frank_horrigan:

Byl bych trochu opatrný s tím nekonečnem ve fyzice.

Představa toho, že vesmír vyplňuje nějaký prostor a v něm se rozpíná, asi není úplně správná (spíš bych řekl zbytečná, protože co je mimo vesmír, to logicky nemůžeme pozorovat, protože bychom to jinak označili za součást vesmíru :-)). Představ si povrch koule. Když budu dvourozměrný objekt a budu žít na povrchu koule, nebudu nic vědět o tom, co se děje mimo povrch koule. Budu jen pozorovat vlastnosti, které známe u povrchu koule, tj. např. když půjdu přímo, po určité době se vrátím na stejné místo, nebo když budu měřit obvod kruhu, nebude platit $o=2\pi r$ (bude to platit jen přibližně pro malé r). Na co tam je ale potom to okolí povrchu – vnitřek a vnějšek koule? To si můžeme odmyslet a uvažovat, že povrch koule je jen nějaký abstraktní objekt s danými vlastnostmi. To, že si to potom představujeme jako povrch koule v třírozměrném prostoru je jen pro názornost. Popsat ho můžeme dvěma souřadnicemi, nepotřebujeme tři jako v prostoru. Podobně náš vesmír není obsažen v nějakém jiném větším prostoru – to ten vesmír je sám všechen prostor. A objem toho prostoru klidně může být konečný (jako je obsah povrchu koule), to se podle mě dnes ještě neví, jestli je vesmír konečný nebo nekonečný.

Gravitační singularita, kde některé veličiny nabývají nekonečných hodnot, bude (podobně jako velký třesk) pravděpodobně jen nedokonalost našeho modelu popisujícího vesmír. V singularitě se nejspíš projeví kvantové jevy, to ale pokud vím dnes není fyzika ještě schopná popsat.

Pochybuji, že izolant má nekonečně velký odpor. Při velkých rozdílech potenciálu se tam budou dít takové věci…

Vlastně mi to připadá, že všechna nekonečna ve fyzice jsou jen „matematická“, daná nedokonalostí teorie.

Jinak samozřejmě, že ve fyzice při počítání pořád integrujeme od nekonečna do nekonečna, přes nekonečné prostory, děláme limity do nekonečna… Ale je to pořád jen zjednodušení, abychom něco dokázali spočítat.

#6 25. 11. 2011 18:13 — Editoval Ondry (25. 11. 2011 18:18)

Ondry
Reputace:   

↑ frank_horrigan:
Právě to jsem nemyslel, matematický teorie.
protože u izolantu ti chybí ideální, což je dost důležitý a ten má nekonečný odpor, ale to neexistuje.
Ideální zesilovač má nekonečné zesílení, ale taky neexistuje. rovnobežky se protnou v nekonečnu a ta nekonečná lahev. O teorii velkého třesku se nemůžu moc hádat, protože moje znalosti jsou na úrovni discovery science :)
Gravitační singularita má hned v definici jedná se o teoretický bod.
↑ Pavel Brožek:
Trochu odskočím ke kvantové fyzice a bude to znít familiérně. Dnes právě byl dokument ve kterém byl dvoušterbinový test, mě jako laikovy to přijde jako chyba ve hře :)
Tím jsem chtěl naznačit, že i když vidím ten jev před sebou nejsem ho schopen pochopit, nejde ani tak o mě jako  fyziky a o to jaká je kvantová fyzika extrémně šílená :)

#7 26. 12. 2011 21:15

Matej1117
Reputace:   

Ked sa to tak vezme cislo Pi ma sice nekonecny desatinny rozvoj 3,1415... takze je tam urcita nekonecnost ale ja by som povedal ze vsetko na tomto svete ma svoj koniec. Toto cislo ho ma mozno prave v tom ze je zhora ohranicene, viem ze nie je vacsie ako 3.2 - to je jeho koniec.

Podobne si myslim ze je to s vesmirom - mozno by mohol byt priestorovo nekonecny ale kto vie kde ma koniec, mozno ma trvat urcity cas - par bilionov rokov a to bude prave koniec nekonecneho priestoru.

Myslim ze nic nie je absolutne nekonecne .. vsetko je svojim sposobom ohranicene.

Zápatí