Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 08. 2008 10:09

TAJNaholkA
Příspěvky: 60
Reputace:   
Web
 

Analytika - odchylka přímek

Zdravím :-)
Mám takový problém, chyběla jsem na učivo 2 měsíce, takže mám Nko a budu opakovat analytiku..
Mám problém asi s normálovým vektorem, prostě nevím, kdy ho použít, i když znám jeho definici.
Třeba u odchylky přímek mám pár vzorových příkladů.
Většinou to jsou dvě obecné rovnice přímek typu ax + bx +c = 0 a určete odchylku přímek. V jednom tom vzorovém příkladu se ten normálový vektor použije na jednu z těch přímek  ( (a;b) -> (-b;a) ) a v druhém se to nechá tak jak to bylo... prostě nechápu, kdy to přehodit mám a kdy ne:-) Díky za pomoc:-)


Matura se blííííížííí....

Offline

 

#2 12. 08. 2008 10:22 — Editoval Jorica (12. 08. 2008 10:40)

Jorica
Místo: Vyškov
Příspěvky: 304
Reputace:   
 

Re: Analytika - odchylka přímek

↑ TAJNaholkA:

No nez si pamatovat, kdy to prehodit a kdy ne....coz za chvili zapomenes bych se priklanela k tomu to pochpit na obrazku. Smerovy vektor primky zapsane obecnou rovnici ax+by+c=0 je podle tve terminologie "ten prehozeny", tj. napr. (-b; a) a miri ve smeru primky a normalovy vektor (a; b) je vektor k primce kolmy. Kdyz si zakreslis dve primky a vyznacis uhel, ktery sviraji (tj napr. uhel mezi jejich smerovymi vektory), pak si zakreslis jejich normalove vektory a uhel mezi nimi, zjistis, ze tyto uhly jsou stejne. Pak jde o to, v jakem tvaru mas primky zadane a zda se rozhodnes o pocitani jejich odchylky pomoci smerovych vektoru (u obou) a nebo normalovych vektrou (taky u obou). Kdyz nebude neco jasne, klidne napis konkretni priklad i s naznacenim postupu, jak jsi na to sla.

Edit: Pridala jsem odkaz na zobrazeni situace na obrazku, sama nemam ted cas to kreslit, tak snad obrazek z netu bude stacit. Doporucuju si pri reseni prikladu ze Stereometrie v rovine delat nacrtky. Zde si zaznacit jake vektory ze zadani znam, napr. normalove (pricemz se daji podle potreby urcit smerove a naopak) a zakreslit co hledam.....ktery uhel. Pak by melo byt jasne, zda a kdy "prehazovat" a kdy ne ;-)

Offline

 

#3 12. 08. 2008 10:46

TAJNaholkA
Příspěvky: 60
Reputace:   
Web
 

Re: Analytika - odchylka přímek

OK. Příklad:
1. Vyp. odchylku přímek: p: 4x - 5y - 1 =0  q: P [-1;1] ; Q [1;4]
U přímky p je postup: n (4;-5) -> v (5;4) (tohle je ten postup kdy nevim, kdy to prehodit a kdy ne)
U q: u(2;3) .....pak se pocita podle vzorce...

2.Urč.odchylku
p: 4x -y +2=0     n(4;-1)
q: x +2y -1=0     m(1;2)
Tady se nic "neprehazovalo"..tudiz nechapu, proč jednou ne a jednou ano :-)


Matura se blííííížííí....

Offline

 

#4 12. 08. 2008 11:56 — Editoval Jorica (12. 08. 2008 12:05)

Jorica
Místo: Vyškov
Příspěvky: 304
Reputace:   
 

Re: Analytika - odchylka přímek

↑ TAJNaholkA:
Rozumim.

ad 1. Mas zadanou jednu primku obecnou rovnici, tudiz znas jeji normalovy vektor n(4; -5). Druha primka je zadana pomoci dvou bodu..."rozdilem" souradnic techto bodu urcis vektor a to vektor SMEROVY u(2; 3). Takze mas jeden vektor normalovy a jeden smerovy. Jak jsem uvedla vyse, pro stanoveni odchylky primek v rovine bud budes urcovat uhel mezi jejich smerovymi vektory a nebo mezi jejich normalovymi vektory. Proto zde z normaloveho vektoru "prohozenim" urcis smerovy nebo ze smeroveho vektor normalovy.
Takze do vzorce budes bud dosazovat normalove vektory: $n_p(4; -5)$ a $n_q(3; -2)$ nebo smerove vektory $u_p(5; 4)$ a $u_q(2; 3)$.

ad 2. Zde mas obe primky zadane obecnymi rovnicemi, proto u obou primo ze zadani stanovis jejich normalove vektory $n_p(4; -1)$ a $n_q(1; 2)$ a primo urcujes jejich odchylku. Prohazovani zde neni potreba, lda u obou prohozenim stanovit vektory smerove, coz by vedlo ke spravnemu vysledku, ale jednalo by se o zbytecny krok ;-)

Je to uz jasnejsi? Vzdy si uvedom jake vektory znas a pro vypocet odchylky musis mit u obou primek bud normalove vektory (nejcasteji urcene z obecne rovnice primky) a nebo smerove (z parametrickeho vyjadreni nebo vektor urceny pomoci 2 bodu). Pokud znas u jedne vektor smerovy a u druhe vektor normalovy, musis "prohazovat" ;-) Vetsinou se to odlisuje i oznacenim. Normalove vektory pismenem n a smerovy vektor pismenem u. To o jakou primku se jedna bych radeji znacila pismenem v dolnim indexu, nez to mast tim, ze normalove vektory u druheho prikladu jsou znaceny n a m :-( Mozna i tato duslednost, kterou se budes snazit zavest ti pomuze v ujasneni, jake vektory znas ;-)

Omlouvam se za nepresne sazeni vektoru v TeXu....odpo si to nastuduji ;-)

Offline

 

#5 12. 08. 2008 15:02

TAJNaholkA
Příspěvky: 60
Reputace:   
Web
 

Re: Analytika - odchylka přímek

Ted uz chapu, diky :-)))


Matura se blííííížííí....

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson