Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2011 11:27

aralk09
Reputace:   

Vlastní čísla matice

Zdravím, potřebovala bych prosím pomoct s vl. čísly matice. Mám matici 3x3
1 -2 -1
-1  1  1
1  0  1
když začnu počítat vlastní číslo (budu ho značit L), tak z toho vznikne
  1-L  -2  -1
-1   1-L   1
  1     0   1-L
vynásobím poslední řádek -1 a přičtu k prvnímu, tak pak můžu L vytknout před matici a L=0, no a když počítám dál, tak mi to nejde upravit, vžycky mi na nějakém řádku zůstane buď číslo, a nebo když tam dostanu nulu, tak nemůžu vytknout člen s L, protože mi např. na řádku zůstane 3L-5   2-L  0. Takže pak dál nevím, co s tím dělat.
Budu vděčná za každou radu, která mi pomůže. :) Díky...

#2 26. 11. 2011 12:41

LukasM
Reputace:   193 

Re: Vlastní čísla matice

↑ aralk09:
Tvůj přispěvek budí dojem, že o tom nevíš vůbec nic. Tvým úkolem je vypočítat determinant té matice s L, takže by bylo dobré znát nějaké metody výpočtu determinantu (jaké znáš?). Z tvého popisu není zřejmé, kterou chceš použít (říkáš jen že to chceš "upravit", ale ne jak a na jaký tvar). Navíc už první krok je špatně, po odečtení třetího řádku od prvního dostaneš na prvním řádku tohle : -L  -2  -2+L, a nic tě tedy ani náhodou neopravňuje vytknout něco před determinant (ne před matici).

#3 26. 11. 2011 18:55

aralk09
Reputace:   

↑ LukasM:
Já už sama mám ten dojem, že vůbec nechápu "o co go". Pravidla pro počítání s determinanty znám, např. k-násobek řádku (sloupce) přičtu k jinýmu řádku(sloupci), když přehodím řádky (sloupce) tak se změní znaménko determinantu, ale toto pravidlo v tomto nehraje roli, ne? Jinak zrovna tady v tom příkladu jsem se sekla se sčítáním a odečítáním. No a ikdyž jsem si to opravila a počítala dobře (doufám), tak mi to stejně nevychází.

#4 26. 11. 2011 19:03

aralk09
Reputace:   

A nevíte někdo, jestli se to dá nějak zkontrolovat, udělat nějakou zkoušku, abych věděla jeslti počítám dobře, když nemám výsledky? Díky.

#5 26. 11. 2011 20:54 — Editoval LukasM (26. 11. 2011 20:56)

LukasM
Reputace:   193 

↑ aralk09:
Že znáš ta pravidla cos napsala je dobře, ale pořád to tak nějak neodpovídá na otázku jak teda vlastně budeš ten determinant počítat. Jde to dělat převodem na stupňovitý tvar, rozvojem podle řádku/sloupce, nebo Sarrusovým pravidlem (tedy z definice). Z těchto možností si musíš nejdřív vybrat, případná úprava determinantu pomocí těch úprav co píšeš se využije (ale nemusí) až při provádění toho postupu.

Pokud ti to nevychází, pošli sem svůj postup, aspoň uvidíš co děláš blbě a ne jenom správný výsledek. Ten můžeš snadno zjistit tady. Z toho je také vidět, že máš skoro určitě v zadání překlep, protože vlastní čísla vycházejí pěkně nechutně. Ovšem dostat se bez větších potíží alespoň k charakteristickému polynomu bys stejně měla být schopná i s tímto zadáním.

Edit: jinak jak si udělat zkoušku bez Wolframu by tě mělo napadnout - najít k vlastnímu číslu $\lambda$ vl. vektor, a pak ho zleva vynásobit původní maticí, musí vyjít jeho $\lambda$násobek.

Zápatí