Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, mam tady dalsi priklad se kterym si nevim rady.
Zadani :
postupval jsem jako u tady toho prikladu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=37324 , ale z nejyho duvodu mi to proste nejde.
-2e --->
-e ---->
------------------------------------------------
--> a tady uz nevim jak dal. Zkusil jsem nejakou hodnotu vypocitat, ale dopadlo to neuspesne.
udelal jsem dalsi krok a ted u toho kroku stejne i u vetsiny prikladu mi delalo docela velky problem. Nvim jak to mam spocitat, aby ta leva strana se rovnala te prave, vetsinou jsem tam naplacal nejaky rozumny cislo a provadel jsem zkousku, ale trva to strasne dlouho.
jeste bych se chtel zeptat, muzu
napsat napsat jako , jestli mi to pak nebude ovlivnit ty vypocty?
Nemůžeš "naplácat čísla" - základem je, že počet elektronů přijatých a odevzdaných během reakce je stejný. Proto je třeba sestavovat bilance.
pro (1) - používám nerozdělenou molekulu Cl_2, proto hned při zápisu napravo napíší 2* Cl (1-) - tak urovnám počty atomů, kdo elektrony přibral, až potom budu počítat elektrony. Používám také OH(-) a H2O, protože tak se mi snadněji uhlídají kyslíky:
Cl_2 (0) +2e ...... 2Cl(1-) /*5
Cl_2 (0) -10e +12OH(-) ...... 2Cl(5+)O_3 + 6H2O
-------------------------------------sečtu řádky po vynásobení prvního řádku 5 (vidíš, že odevzdané a přijaté elektrony se vynuluji).
6Cl_2 (0) + 12OH(1-) ...... 10 Cl(1-) + 2Cl(5+) +6H2O podělím celou rovnici 2 a už sestavím oxidačně-redoxní (:
kolega SMan napsal(a):
nemůžeš - neodpovídalo by to skutečné reakci, OH(-) pochází z některé zásady, napravo se objeví sul (např. NaCl), ale jelikož u Na není změna oxidačního čísla, tak při zpracování iontové poloreakce nás nezajímá.
Spíš bys mohl dat NaOH nalevo a vzniklé soli NaCl a Na ClO3 napravo. mělo by to jít i bez pomůcky, ale já jsem cvičila léta a stovky reakci, proto ono to vypadá, že mi to jde. Také nešlo :-).
u Cl_2 (0) -10e +12OH(-) ...... 2Cl(5+)O_3 + 6H2O, jak si zjistila, ze je tam -10e a +12OH?
napsala jsem nalevo molekulu Cl_2 (0), napravo ion Cl(5+)O_3 a napravo jsem vynásobila 2, aby byl stejný počet atomů chlorů. Tak jsem vyrovnala chlory nalevo a napravo. Teď rovnám elektrony - nalevo je oxidační číslo 0, napravo je 2* (5+) (celkem 10+), tedy muselo 10 elektronů pryč (napsala jsem -10e).
OH(-) a H2O jsem jen opsala. Úplně na závěr vidím, že napravo mám 6 kyslíků z 2ClO3 a nějaké kyslíky v H20, tak uvažuj, jak urovnat, ať je nalevo a napravo kysliků a vodíků stejně. Každý kyslík ve vodě má k sobě přilepeny 2 vodíky (H20), tedy musím vodu vynásobit takovým číslem, aby počet vodíků nakonec za sebou dotáhl dost kyslíků na celkové urovnání. Protože nalevo je OH a když budu násobit, tak vyrobím stejný počet kyslíku a vodíků. Tedy nalevo budu násobit úplně nakonec.