Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
mam na vas vsechny prosbu, moc bych ocenil kdyby mi, prosim, nekdo poradil.
aktualne studuju druhak na VSE. Chtel bych ale zvysit svoje znalosti z matematiky.
Cil: lepsi uplatnitelnost v soukromem sektoru (finance, asi by ty znalosti ocenily i firmy z jinych oboru), k tomu si myslim ze dukladne pochopeni teorie pravdepobnosti ci matematicke statistiky bude velmi prospesne, pripadne PhD z financi nebo ekonomie (na VSE, pripadne CERGE). Myslim si, ze matika cca na urovni vyuky na IESu by mela stacit (muzu se mylit).
Aktualni stav: matematikou poznamenan minimalne, ten zakladni kurz na VSE je saskarna
Prostredky:
1) jedna moznost je MIT opencourseware (je tam calculus I, multivariable calculus, linear algebra, differential equations)+ knihy a samostudium celkove. Neni tam "real analysis" a nevim, jak bych se ji ucil sam.
Vyhody: casova flexibilita, samostudium mi jde a jsem dost disciplinovanej, abych to dokoncil
Nevyhody: pravdepodobne se ty veci nenaucim zas tak dobre, moznosti aktivniho procvicovani omezeny
je realne si zaplatit doucovani od studenta MFF
2) jit na obor obecna matematika na VSE
Nevyhody: vysoke naklady obetovane prilezitosti. Zatimco bych mozna zvladal tretak na VSE+mff, na magistra jsem chtel jit na dva obory na VSE a to uz bych asi nezvladal, tzn bych musel neco obetovat. Navic si nemyslim, ze pro me jsou predmety jako Diskretni matematika zas tak relevantni a celkove bych se dost mozna ucil matematiku az zbytecne podrobne.
Dost realne je, ze bych na to...jednoduse receno nemel IQ, pripadne ze by zatez zlomila i moji motivaci (preci jen se nechci venovat ciste matematice/vede).
Vyhody: opravdu silny matematicky background, PhD by bylo velmi realne, asi bych si praci nasel dost v pohode pokud bych to nejakym zpusobem zvladl.
nemam prehled jak moc casu bych tomu musel venovat
3) celozivotni vzdelavani na MFF - Informatika- vyber urcitych predmetu.
Slo by o predmety Mat. analyza I+lin. algebra I v prvnim semestru, druhe verze techto predmetu v druhem a pak Mat. analyza III+teorie pravdepodobnosti a mat. statistiky v tretim.
Vyhody: matika je zjednodusena oproti oboru obecna matematika, ale pro moje potreby by dost mozna stacila (ano/ne?). Pokud bych je udelal, mohl bych si to napsat do CV. Akorat bych stihl to nejdulezitejsi pred nastupem na magistra.
Nevyhody: na PhD je dulezita "real analysis" = teorie miry a integralu. Obor informatika tyto predmety nenabizi, ale mohl bych si je, pres celozivotni vzdelavani, napsat z oboru matematika. Stacila by priprava z zjednodusenych matematik na informatice k zvladnuti teorie miry a integralu/jinych narocnejsich predmetu na MFF? Take plati ze bych nemohl prestoupit na obecnou matiku, pokud bych si ten predmet oblibil.
Dalsi nevyhoda by mohla byt to, ze je udajne matika na informatice lehci nez matika na IES.
Mel bych po absolvovani Mat. Analya I,II,III a Lin. algebra I,II narok na pripadne zapsani si a pochopeni predmetu z oboru Ekonometrie na MFF?
Idealni by asi bylo zapsani si jen predmetu matika/ekonometrie z IES, ale afaik to neni mozne.
poradi mi nekdo prosim? Mam dost casu a jsem pomerne dost motivovany.
dekuji,
Boubela

Odpovím zatím v bodech, ale jen na něco, tlačí mě čas (více kdyžtak zítra). Můj stav: jsem v třetím ročníku IES.
1) Matematika na informatice MFF je podle všech mých zdrojů těžší než na IES. Navíc se tam učí věci, které IESáci vůbec neznají.
2) ad
Idealni by asi bylo zapsani si jen predmetu matika/ekonometrie z IES, ale afaik to neni mozne.
Záleží na tom, co vlastně chceš. Pokud chceš ty znalosti, můžeš na ty přednášky chodit, v tom ti nikdo nebrání. Pokud to chceš mít "na papíře", musel bys být studentem UK. Abys mohl na ekonometrii, musel bys ještě absolvovat (netriviální, ale velice dobrý) předmět Statistics.
3) Na začátku píšeš, že chceš do byznysu, ale zároveň PhD. Jaká je tvá motivace? Pokud je to prosazení v byznysu, tak úsilí vložené do PhD se ti více zúročí, pokud jej vložíš do práce mimo akademickou sféru. Při zaměstnávání se už tolik nehledí na tituly, ale na a) zkušenost, b) známosti (které si lépe vytvoříš v byznysu samotném).
Nejsem proti PhD, sám bych ho rád dělal, ale řekl bych, že bys ho neměl dělat kvůli těm třem písmenům, ale protože máš rád vědu a výuku.
---
Pokud jsi tak motivovaný, jak říkáš, tak jsi neměl chodit na VŠE :-) Zní to hnusně, ale nejsem sám s tímto názorem. Máš proti IESákům ale jednu velice dobrou zbraň — čas, ten pilní ekonomové z UK tolik nemají. Když během studií nabereš dost zkušeností, nebudou ti sahat nezkušení pseudomatematici z IES po kolena.
---
Tolik asi moje hodnocení. Možná jsem trochu moc hrubý a upřímný, za to sorry.
Halogan,
kdyz jsem koncil gympl, tak jsem si za myslel, ze VSE je dost dobra skola a mel minimum informaci o IESu. Navic hodne z tech nejlepsich studentu z gymplu take slo na VSE. A i tu matiku ted resim zejmena kvuli tomu, ze jsem byl vystaven lidem ze zahranici, kde tu matiku berou vazneji (zbytek lidi z VSE to neresi), jinak bych ji stezi povazoval za nejak extra dulezitou (tzn kdyz jsem zacal mluvit o svych planech, tak kamarad z financi, jehoz matka pracuje v bance, rekl ze "dyt matka potrebuje akorat zlomky, procenta a trojclenku").
Fwiw jsem s vyukou na VSE spokojen. Predmety davaji smysl, je to zazivne a nemyslim si, ze absolventi VSE budou mit problemy se schanenim prace (tuplem ne ti nejlepsi absolventi). Preci jen IES/MFF zas tolik lidi neukonci. Jedina vec co mi chybi je ta matika. Ale ano, kdybych se rozhodoval ted, asi bych preferoval IES, i kdyz si nemuzu pomoct k nazoru, ze studenti IES kapku podcenuji VSE (s tim, ze IES je rozhodne lepsi skola, jen to neni tak, ze vsechny ostatni skoly jsou uplne na nic):)
A kdyby byla FIS fakulta lepe obsazena (personalne), tak by imho VSE mohla dotahovat IES (tzn byt pozadu, ale ne o tolik). Chodim na NF teda, a mame dve "matiky" (1 volitelna, a ano, zadne dukazy a je to velka slabina, ale tak furt lepsi nez nic), 3 ekonometrie (dve volitelne, vim ze k podrobnemu pochopeni je matika dulezita, ale k aplikovanemu pochopeni snad zas tolik ne (ted mam teprve tu prvni, tak uvidim)) a muzem si zvolit i teorii pravdepodobnosti/mat. statistiku k tomu. Jenze nektery z tech predmetu jsou z 4. fakulty a ta uroven je tam proste nizsi (coz boli zejmena jelikoz oni uci Statistiku i zakladni ekonometrii a ty kurzy nejsou nic moc). Ale krom toho jsem spokojen, ekonomii uci lide z CERGE (s zahranicnimi ucebnicemi a bezne pouzivame nejakou jednoduchou matiku(derivace), tzn uz to neni jen holmanovske okecavani), mame dobre pokryti behavioralni/neuroekonomie a celkove dost predmetu ktere nas donuti se zamyslet. Navic ted uz to ukonci mene lidi (obor EK cca 40-60/rok) a snazi se, aby do zahranici vyjel kazdej student (teda od nas z fakulty). Teda zadnej laureat Nobelovy ceny asi nevyjde a na Cambridge odsud lidi taky nepojedou. Ale jak rikam, smysl ta skola ma a elitni instituce muze byt jen jedna.
Navic jsem koncil gympl dost rozcarovan systemem skolstvi a vubec ne motivovanej. Na VSE jsem si sel pro decenitni titul a az ta skola ve me vzbudila zajem (resp ani predtim jsem se neflakal, jen jsem mel jine nez akademicke zajmy, coz je i zpetne vzato pochopitelne, vzhledem k stylu/urovni/smysluplnosti vyuky na gymplu).
---
moje predstava byla pracovat v privatnim sektoru a k tomu ucit jeden ci dva kurzy na VSE. O PhD stojim kvuli sanci ucit na VS, research je jen prostredek. Chtel jsem po magistru jit do prace a k tomu delat PhD (na financich nebo NF, CERGE EI by pro me asi nebylo realne (a uz vubec ne kombinovane)).
Pokud vim, tak bych nemohl jen tak chodit na cvika, ze? Tzn pokud chci koukat na prednasky, to muzu i doma (MIT), navsteva skoly mi dava smysl prave protoze bych mohl na cvika, mluvit s profesory a celkove vice aktivne pocitat a tak.
Jinak k tomu, co chci: mit to na papire je jeden z faktoru. Tzn pokud by pro me byla jen navsteva IESu o hodne vyhodnejsi, obesel bych se bez papiru. Pokud jsou ty rozdily mezi moznostmi blizko, tak mit to na papire se hodi.
Ale jestli je IESacka matika lehci nez informatika, tak obor obecna matika muzu s klidnym svedomim skrtnout, ze? A rozhodovat se mezi Celozivotkem na informatice a samostudiem+pripadne tou navstevou prednasek.
--
K te casove vyhode: chtel jsem na dva magistry na VSE (fin. inzenyrstvi a ek. analyza, oba dva se povazuji za relativne nejnarocnejsi obory na VSE (Tzn jednookej kral, ale i tak)), takze s casem na tom taky nebudu extra slavne (a ted, ve druhaku, se relevantni prace schani spatne-dalsi duvod proc si chci najit produktivni konicek).
Dekuji za odpoved
Boubela

Nepsal jsem, ze VSE je spatna, to fakt ne. Pokud to tak vyznelo, tak se omlouvam. Jen jsem psal, ze se tam clovek tolik nezapoti. To je empiricky overeno.
S tim zahranicim mate pravdu jen castecne. Resi ji jen nekde. Tam, kam se hlasim, bych to bez IESu nezkousel, ale hromada oboru je "pro vsechny".
Na cvika muzete chodit. Nase dvere jsou otevrene vsem, nikdo vas nevyhodi, nikdo si prezencku delat nebude.
S tou matematikou to mozna berete moc vazne. My se ucili leccos, ale stejne ve finale vicemene derivujem a integrujem. Tu "vyssi" matematiku se v pripade potreby v nejakem oboru muzete vzdy doucit.
Zalezi na tom, jaky research byste chtel delat.

Pripada mi, ze davate IES a MFF moc velky kredit. Je to paradni skola, ale je to preci jen 5 let studia. Ucite se cely zivot. A odkud jsou nasi ucitele? Velice casto z VSE. Par MFF.
A jeste jedna vec - na VSE muzete studovat z ekonomie skoro cokoliv, IES vam cpe jeden (resp. tri na mgr) smer a ne kazdemu to vyhovuje. Mne treba jo.

Nekde jsem cetl velice pravdivou vec. Z IES i z VSE lezou stejne kvalitni lide, ale na IES jich je proporcne ku poctu studentu vice. Ta skola z tebe neudela nejakou bednu, je to o studentovi jako takovem.
Ja beru IES jako takovy inkubator. Jsou tu desne chytry lidi, ale zaroven maji social skills. Je tu proste jiny prostredi. Malo studentu, hodne motivace a trochu nezdrave tendence pomlouvat ostatni skoly. A nemame tu ty vase krasne holky. Teda mame, ale ne tolik :-)
Jeste jednou zdravim,
bych se chtel preptat: je teda matika na oboru Obecna matematika pro me jednoznacne zbytecna a uplne overkill? (mluvim o mat. analyza IaIb a IIaIIb). Trosku me strasi, ze se v zahranici od Ekonomickych PhD ocekava prave ze "major" v matice, tzn uplne stejne znalosti jako od lidi, co matiku studovali uplne naplno.
A rozdil v kreditove dotaci je skutecne ostry (5 kreditu na Mat. analyzu I na informatice a 16 kreditu na Mat analyzu I na obecne matice a to same u Mat. analyza II).
A z dlouhodobeho hlediska mi jde i o Real analysis, tzn Teorie míry a integrálu.
Jinak jsem se rozhodl ze si teda napisu aspon nejake kurzy, tzn prinejmensim ty obe matiky a obe linearni algebry na informatice.

Já stále nemám jasno ve vašich preferencích, takže se mi špatně odpovídá na to, co je overkill a co není.
Já se třeba hlásím do zahraničí na mastera a major v matematice nechtějí. Chtěla to snad jediná škola a v ní jeden specifický obor (švédská Uppsala mám pocit). Nevím, jak je to u financní, ale u ekonometrie chtějí solidní základ ve statistice a ekonometrii.
Vše tedy záleží. Já jsem z vás dokonale zmaten :-)