Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2011 18:41 — Editoval Lordikcz (02. 12. 2011 18:48)

Lordikcz
Reputace:   

Důkaz NP úplnosti Hamiltonovy cesty

Ahoj  chci dokázat NP-úplnost hamiltonovi cesty,ale mám problémy s pochopením widgetů z knihy Michael Sipser Introduction  to the theory of computation..

Jedná se zde o redukci z jazyka 3SAT na graf Hamiltonovi cesty.
3Sat je jazyk splnitelných booleovských formulí ve třetí konjunktivní normální formě.

Takže v podstatě jde o to nějakou formuli například ve tvaru: $(a\vee b \vee \bar{c})\wedge (\bar{a}\vee b \vee c)$

redukovat na graf Hamiltonovi cesty pokud je formule splnitelná a pokud není splnitelná ,tak výsledný graf neobsahuje Hamiltonovu cestu.

Hamiltonova cesta je v grafu taková cesta ,která začne ve vrcholu S, projde všechny další vrcholy právě jednou a skončí ve vrcholu T.

Už se tu konstrukci toho grafu snažím pochopit dva dny,ale pořád v tom mám nějaké nesrovnalosti a byl bych Vám moc vděčný za jakoukoliv pomoc :-)

Odkaz na knihu:
Odkaz kapitola 7.35 strana 276

#2 02. 12. 2011 22:12

FailED
Reputace:   42 

Re: Důkaz NP úplnosti Hamiltonovy cesty

Ahoj,

jaký krok v tom důkazu nechápeš?

"Orientace toho grafu zaručuje, že se proměnné budou procházet postupně. Směr procházení proměnné odpovídá jejímu ohodnocení. Vrchol odpovídající klauzuli můžeme projít jen v případě, že je splněna (díky ohodnocení nějaké její proměnné)."

#3 03. 12. 2011 00:13

Lordikcz
Reputace:   

↑ FailED:↑ FailED:

Ahoj, konkrétně mi není jasné kolik těch diamantových struktur odpovídajících proměnným bude.

$(a\vee b \vee \bar{c})\wedge (\bar{a}\vee b \vee c)$

Řekl bych že v tomto případě jich bude 6,protože mám 6 literálů jen mi v tomto případě zase není jasné proč by v řádcích diamantu mělo být 3k+1 uzlů,protože by takto jeden diamant zastoupil jeden literál a tento jeden literál je v každé clausuli jen 1x takže by mi měly stačit v řádku 4 uzly (dva pro objížďku přes uzel clausule a dva krajní).

Moc díky :-)

#4 03. 12. 2011 00:28

FailED

↑ Lordikcz:

Je tam jeden ten diamant za každou proměnnou, ne za literál. Budou tam 3, ohodnocení se pozná podle toho, ze které strany na ten diamant přijdem.

V řádcích těch diamantů je 3k+3 uzlů, je to tam proto, aby se oddělily ty dvojice uzlů, ze kterých vedou hrany do klauzulí.

#5 03. 12. 2011 09:52

Lordikcz
Reputace:   

↑ FailED:

Jo a ještě tedy poslední věc pro jednu proměnnou mám tedy jeden diamant ,takže pro $a$ a $\bar{a}$ bude jeden diamant.

Třeba pokud bych proměnné $a$ přiřadil ohodnocení 1,tak vyjdu z vrcholu S a teď si mám vybrat jestli půjdu vpravo nebo vlevo,ale mám použít $a$ nebo $\bar{a}$? Asi bych řekl ,že se mám řídit ohodnocením co jsem přiřadil a to jestli je proměnná $\bar{a}$ mi ovlivní jen to v jakém směru budu procházet objížďku přez uzel clausule.

#6 04. 12. 2011 20:44 — Editoval FailED (04. 12. 2011 20:47)

FailED

Pokud a je prvovýrok (výroková proměnná), $\bar{a}$ značí literál typu $\neg a$.

Když má výroková proměnná $a$ ohodnocení $v(a)$, výrok $a$ má ohodnocení $v(a)$ a výrok $\bar{a}$ ohodnocení $-v(a)$.

#7 04. 12. 2011 21:05

Lordikcz
Reputace:   

↑ FailED:↑ FailED:

Jo jasně myslím ,že tohle chápu prostě pokud je $v(a)=1 $ pak $v(\bar{a})=0$..

Ale nerozumím tomuto:

Ta formule co jsem uvedl má dvě clausule v jedné je $a$ a v druhé se vyskytuje $\bar{a}$.

K těmto dvou klausulím mám celkem tři diamanty,kde jeden z nich odpovídá proměnné $a$ a z toho co jsem pochopil,tak by z něj měli vést dvě objíždky přez uzle clausulí. Jedna objížďka pro $a$ a druhá pro $\bar{a}$.

Řekněme ,že diamant pro proměnnou $a$ je první mám se tedy z prvního uzlu vydat doprava nebo doleva?
Kterým ohodnocením se mám řídit, když v jedné clausuli je má tato proměnná ohodnodnocení $v(a) $ a v druhé $v(\bar{a})$.

Ještě tedy vycházím z ohodnocení, které přiřadím proměnným ve formuli tak, aby byla splnitelná.

#8 06. 12. 2011 00:36 — Editoval FailED (06. 12. 2011 00:44)

FailED

↑ Lordikcz:

Při ohodnocení proměnných $v$ má proměnná $a$ ohodnocení $v(a)$.

$\bar{a}$ není proměnná, ale literál (výroková formule) $\neg a$, která má shodou okolností (podle definice ohodnocování formulí) ohodnocení $-v(a)$.

Formule $\varphi$ je splnitelná, když existuje ohodnocení proměnných $v$ takové, že $v \models \varphi$.

Nejdřív si nastuduj základní pojmy, bez toho to v logice nepůjde.

Zápatí