Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 12. 2011 11:44

Shalinka
Reputace:   

Jakých hodnot může číslo nabývat

Dobrý den, prosím, jak mám v C napsat, že nějaká proměnná např.proměnná vysledek může nabývat hodnot od 0 do 1760. Zkusila jsem to udělat přes pole int vysledek[1761], ale to mi nijak neomezilo ty hodnoty. Spíš mi přišlo, že to může mít rozměr 1760 čísel (proměnná brala i hodnotu 9999, což je blbost), ale ne 1760 jako maximální hodnotu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Shalinka)

#2 03. 12. 2011 11:49

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Jakých hodnot může číslo nabývat

↑ Shalinka:

Omezení hodnot je dané použitým typem, zde tedy typem int. Dá se určitě dohledat na internetu, jaké přesně to omezení je.

Na co takové omezení potřebuješ? Pokud chceš omezit hodnoty vstupu, tak tam dáš podmínku, pokud ji vstup nesplní, tak třeba vypíšeš "neplatný vstup" a zeptáš se na vstup znovu.

#3 03. 12. 2011 11:54

Shalinka
Reputace:   

↑ Pavel Brožek:
Právěže to není na vstup, na vstupu budu pracovat s jinými hodnotami, např. a=100 b=780 a ty se třeba budou násobit takže vysledek=a*b což je 78000, což nepatří do toho intervalu od 0 do 1760.
Napadlo mě udělat podmínku, ale musela bych jí tam psát asi 20x protože se tam pracuje s vícero omezeními a doufala jsem, že to jde nějak omezit hned na začátku, když si tu proměnnou deklarujeme.

#4 03. 12. 2011 12:13

cStP
Reputace:   
Web

Dopředu to nenastavíš. Budeš to muset pokaždé porovnávat.

Abys nemusela pořád opisovat konstrukci if-else, můžeš si na to napsat porovnávací funkci, která ti bude vracet nějaký chybový stav v případě překročení intervalu... Ale jestli se jedná o nějaký malý prográmek ne nějaký projekt, tak to už asi zbytečně komplikuju a jen bych to porovnával...

#5 03. 12. 2011 12:59

Shalinka
Reputace:   

↑ cStP:
No on je to právě spíš rozsáhlejší projekt, na funkce jsem úplně zapomněla, tak děkuju za radu .

#6 03. 12. 2011 16:05

frank_horrigan
Reputace:   31 

nebo staré dobré céčkové makro, přes #define, případně inline funkce (budeš mít rychlejší volání)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

Zápatí