Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Andrejka3:
Tvoje vysvětlení je lepší. Než bych já ze sebe něco takového vysoukal, tak by se vrátila Haleyova kometa;)
↑ lamnik:
Ne.
Úroveň 1: body čtverce
Úroveň 2: operace symetrie - zobrazení množiny na sebe samu.
Úroveň 3: skládání operací symetrie (binární operace mezi prvky z 2. úrovně)
Otáčení podle os stran je operace symetrie, tedy prvek 2. úrovně, stejně jako rotace.
Otáčení podle uhlopříček rovněž. Spíš bych to ale nazvala zrcadlení.
Vypiš všechny symetrie. Napiš přesně co dělají.
Je skládání operací symetrie asociativní? Proč?
Zkoumej, co se děje, když složíš rotaci s rotací. Je skládání rotací komutativní?
Co je výsledkem složení rotací a zrcadlení? Je to komutativní?
Je skládání zrcadlení se zrcadlením komutativní? Vznikne zrcadlení nebo rotace?
Vždyť to je zajímavá hra.
Ctverec
D C
A B
Rotace:
1) Identita .
Vysledek operace:
D C
A B
Zobrazuje tedy (horni radek jsou vzory, dolni prislusne obrazy)
A B C D
A B C D
2) rotace o 90 st.
Vysledek operace
C B
D A
Tabulka:
A B C D
D A B C
3) rotace o 180
Vysledek operace
B A
C D
Tabulka:
A B C D
C D A B
Pozorovani: Kdyz ctu pismenka v kladnem smeru, zachova se poradi.
Pokracuj.
↑ Andrejka3:
takže osmiprvkovou množinou se myslí 4 rotace (90°, 180°, 270°, 360°) a 4 zrcadlení (2 jsou osy stran a dvě jsou úhlopříčky), přičemž bych si to vždy zapsal jako takovou jednoduchou permutaci a pak ty dvě permutace mezi sebou násobil, abych dostal tu výslednou, tak to mam sestrojenou tabulku. (jupí)
Komutativní zákon bych zjistil, zda je to podle diagonály symetrický (nebo prostě stejný).
no a asociativní zákon bych si asi vypsal, tedy: rotace 1 = a; rotace 2 = b; zrcadlení 2 = c
a tedy (a.b).c = a.(b.c)
pokud by platil Komutativní zákon, nemusil bych to vyšetřovat i do sloupců, akorát se mi zdá, že to je moc konkrétní... Je to přímo na příkladu, i když pro můj účel, by to nemuselo vadit...
Neutrální prvek existuje, to je 360°.
Inverzní prvek by existoval, pokud by se na každém řádku tabulky objevovaly všechny prvky právě jednou?
Souhlasí toto všechno? či jsem mimo? Dík
no a asociativní zákon bych si asi vypsal, tedy: rotace 1 = a; rotace 2 = b; zrcadlení 2 = c
a tedy (a.b).c = a.(b.c)
Tady se nemusíme namáhat. Tvrzení, že skládání zobrazení je asociativní operace je "známé". Pokud ho neznáš, měl by sis ho v budoucnu dokázat obecně (stačí trochu výrokové logiky).
Neutrální prvek existuje, to je 360°.
Ano, super.
mmnt musím odskočit, vrátím se brzy.
Tvrzení, že skládání zobrazení je asociativní operace je "známé"
To znamená, že by to platilo i u 6ti úhelníku? či 8,12,14? Podmínka je či není, že jsou pravidelné?
Vyšetři zvlášť komutativitu skládání mezi rotacemi.
Zamysli se nad inverzí rotace, třeba .
Zamysli se nad inverzí zrcadlení.
Je skládání zrcadlení komutativní?
Je skládání uzavřeno na podmnožinu rotací?
Je skládání uzavřeno na podmnožinu zrcadlení?
Ty inverzní prvky jsou jednoduché. Pokud neděláš chyby ve skládání.
Aha, takže v pravidelném 8-mi úhelníku, pravidelném 13 úhelníku to taky bude platit? Nebo jen ve čtverci? V nepravidelných útvarech to nebude platit... To z toho chápu já... Správně?
Co jsou to přirozený dělitelé?
Aha, takže v pravidelném 8-mi úhelníku, pravidelném 13 úhelníku to taky bude platit? Nebo jen ve čtverci? V nepravidelných útvarech to nebude platit... To z toho chápu já... Správně?
Co přesně že nebude platit?
Přirozený dělitel celého čísla je jedna a to číslo samotné.
Mohl bys odpovědět na ty dílčí otázky... :)
↑ Andrejka3:
inverzní k 90° je 270°
skládání zrcadlení není komutativní
Je skládání uzavřeno na podmnožinu rotací?
Je skládání uzavřeno na podmnožinu zrcadlení?
Tímto se myslí, jestli je nekonečno mnoho rotací? neni, takže to je uzavřený. ?
Stejně tak jestli, je nekonečně mnoho os, podle kterých se to dá zrcadlit? taky neni, takže je to uzavřený.
↑ lamnik:
Tím se myslí:
špatně jsem to formulovala, chtěla jsem napsat.
Je podmnožina rotací uzavřená na operaci skládání? Což znamená, když složíš dvě rotace, dostaneš rotaci?
Je podmnožina zrcadlení uzavřená na operaci skládání? Což znamená, když složíš dvě zrcadlení, dostaneš zrcadení?
Můžeš vyrobit vzoreček pro skládání rotací - ten je docela jednoduchý :)
Ještě poznámka:
Mě by mohlo mást následující:
Když máme ten čtverec
_ _
_ _
tak ať tam jsou ta písmenka jakákoliv, tak třeba zrcadlení podle osy "uhlopříčka AC" vypadá takhle
*
*
*
*
No a jestli ses ptal jestli existují podobné příklady, tak ano. Každý pravidelný n úhelník má symetrie, které tvoří podobnou algebru jako ta od čtverce. Extrémní případ je pak kružnice.
rotace a rotace dá vždy rotaci, to je uzavřená množina
ale to zrcadlení si nejsem jist, někdy mi vyjde že zrcadlení a zrcadlení mi dá rotaci...
to zrcadlení je možná jen podmnožina rotace?
vzorec pro rotaci... hmm
;
;
;
Tak teď se cejtim :)
tak ať tam jsou ta písmenka jakákoliv, tak třeba zrcadlení podle osy "uhlopříčka AC" vypadá takhle
*
*
*
*
tomuto nerozumím↑ Andrejka3:
vzorec pro rotaci... hmm
![]()
Tak tak. Mohli bychom to upravit protože víme, že na
, kde "a mod (2pi)" je celociselny zbytek po deleni a/(2pi).
Ještě hezčí by to bylo, kdybychom prostě ty rotace označili:, jako identitu, rot. o devadesat,...
Pak totiz by vzorecek vypadal
A to je jednoduché to je takové kolečko 0,1,2,3 (čísla si dáš do kolečka a posouváš se po nich) :)
Hledej nejdřív inverzi zrcadlení podle uhlopricky AC. (Preznacila jsem to z puvodni
).
EDIT: vsimla jsem si ze uz te napadnul izomorfismus algebry vsech rotaci ctverce s cyklickou grupou
↑ lamnik:
Myslela jsem ten obrazek takhle: dejme tomu, ze chces provest slozeni: udelat rotaci o 90, pak udelat zrcadleni podle AC.
Postup: rotace o 90. No problem.
zrcadleni zrotovaneho. Podle jake osy mam zrcadlit? Podle nove osy AC (posunulo se to) nebo podle stare?
Odpoved: podle stare. V obrazku propoj ty hvezdicky a to jako mela byt primka ktera stoupa pod uhlem 45 stupnu, neboli stara uhlopricka AC v puvodnim ctverci
D C
A B