Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, ve škole se učím v předmětu deskriptivní geometrii o řezu rovin v tělesech (zatím probíráme jen krychle) . V sešitě mám i několik vyřešených příkladů, ale mezi těmi to příklady nemohu najít žádnou souvislost. Existují vůbec nějaká pravidla pro řešení těchto příkladů? Nebo mě to řešení musí napadnout, jako například při řešení slovních úloh? Mohla bych se zeptat podle jakých pravidel mám postupovat v tomto příkladu?
Děkuji za odpověď
↑ domin.a:
Podstata je, že sa spájať môžu iba body ležiace v jednej rovine.
Treba také roviny vytvárať, aby sa dalo z jednej steny kocky "prejsť" na druhú.
Každá stena kocky tiež leží v nejakej rovine, ktorá ju presahuje.
Na priloženom obrázku sa hľadá bod, v ktorom priamka PQ pretína rovinu, v ktorej leží horná stena kocky.
↑ domin.a:
Nemajú to zle, oni začínali rovinou, ktorú preložili cez body APR a našli priesečník priamky PR s rovinou podstavy kocky (potom ho spojili s bodom Q, ktorý tam tiež leží), ja som preložila prvú rovinu cez APQ a našla som priesečník priamky PQ s rovinou, v ktorej leží horná stena kocky (a spojila som ho s bodom R, ktorý tam leží tiež).
Keď si pozrieš bod 2 z "ich" riešenia, je to "môj" bod T.
Podstata je, že sa spájať môžu iba body ležiace v jednej rovine.
Treba také roviny vytvárať, aby sa dalo z jednej steny kocky "prejsť" na druhú.
Vidíš na kocke, že žiadne dva ponúknuté body neležia v jednej stene, takže ich priamo spájať nemôžeš.
Preto preložíš niektorou dvojicou bodov rovinu, ktorá tieto body obsahuje, spojíš ich a nájdeš priesečník spojnice s rovinou niektorej steny kocky, v ktorej leží ďalší daný bod.
Základné pravidlá sú napríklad tu, ale tie asi poznáš.