Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ahoj,som zo Slovenska a mam problem s jednim zadanim na Teoriu grafov.Uz som uplne zufala tak hladam nejakeho dobreho cloveka co by mi pomohol.
Zadanie znie: Určte, pre ktoré hodnoty a,b,c je graf
hamiltonovský.
Prosim pomozte mi,mam z toho len klasifikovany zapocet a je za to 20 bodov...
Vopred vdaka.

↑ petrkovar:
Ja praveze neviem zistit co znamenaju tie indexy,
viem ako vyzera ale ked tam su 3 cisla...
↑ lucinka1991:Jedná se o tzv. kompletní tripartitní graf.
Popíšeme
. Máme tři množiny vrcholů, 1-prvkovou, 2-prvkovou a 3-prvkovou.
Dva vrcholy spojíme hranou právě tehdy, když patří do různých partit. Zkuste si graf nakreslit. Kolik bude mít hran? Mělo by jich v obrázku být 11.

↑ petrkovar:
ano nakreslila som, a vyslo mi 11 hran.tento ale asi nie je hamiltonovsky ked nema stupen vrchola delitelny 2?A pri K1,1,3 mi vysiel pocet hran 7.
↑ lucinka1991:Pozor, neplést eulerovské grafy a hamiltonovské grafy.
Graf
hamiltonovký je. Označím vrcholy v nejmenší partitě
, v druhé partitě
a v největší partitě
. Cyklus
je hamiltonovský, protože obsahuje všechny vrcholy grafu.

↑ petrkovar: aj K 1,1,3 je hamiltonovsky?pretoze sa mi to nejak nedari nakreslit,stale sa mi bud hrany pretnu alebo cez jeden vrchol prejdem 2x.
↑ lucinka1991:Ne, graf
hamiltonovský není.V největší partitě jsou tři vrcholy. Mezi nimi není žádná hrana. Proto musíme z každého ze tří vrcholů jít do jiného vrcholu ve zbývajících partitách. To nejde.

↑ petrkovar: mohla by tam platit podmienka
??

↑ petrkovar:
cize to je vlastne riesenie tej ulohy?

↑ petrkovar:
hm tak to ma vobec nic nenapada, bude to mat nieco spolocne s hranami(ci je parny pocet alebo neparny?)?

↑ petrkovar:
no to mi je jasne,ale netusim teda ako tie intervaly vytvorit...
Řekl jsem to neobratně. Množina přirozených čísel je "interval" celých čísel.
Zkrátka musíme vymezit, co za
dosadit můžeme a co ne. No a správná formulace je už v mém předchozím příspevku. Pokud v vyřešení stačí *říct* nikoliv *dokázat* nutnos a dostatečnosot nerovností
, tak je příklad vyřešen.

↑ petrkovar:
hm,tak v zadani pisu len ,ze Urcte pre ktore hodnoty,tak neviem. Ten dokaz je zlozity? Alebo cim by som mala zacat?
↑ lucinka1991:Doporučuji začít tím, že si vyhledáte Diracovu a Oreho větu. Brali jste ji?

↑ petrkovar:
bohuzial nie,nasla som si ich na wikipedii,tam je aj nejaky dokaz ale vobec mu nerozumiem.

↑ petrkovar: nemame ziadnu literaturu k tomuto predmetu,on to je volitelny predmet kde mame za projekt 50 bodov,za tuto ulohu 20 a pisomnu pracu 30(na tu sme sa ucili z poznamok z cviceni).Mame len klasifikovany zapocet cize nikto sa tomu velmi nevenoval do hlbky,tak ani spoluziaci mi nevedia pomoct.

↑ petrkovar:
mame K1,2,3 ked na tento priklad aplikujeme Oreho vetu: dostanem pre moj priklad 2(b+c)>=a+b+c co je po uprave b+c>=a
cize plati Ka,b,c je hamilonovsky => b+c>=a
budem to dokazovat sporom cize znegujem vyrok: Ka,b,c je hamiltonovsky
b+c<a
Ak vezmem ze
ma najvyssiu hodnotu a mozem ho spojit hranou iba s
(kedze vrcholy rovnakej farby nemozu byt spojene) a sucet
je mensi ako
,nakoniec sa dopracujem do bodu ked uz nebudem moct
spojit s
alebo
a budem nutena ist do
=> spor,nie je hamiltonovska kruznica pritomna cize plati prvy predpoklad 
mohlo by to takto davat zmysel?
lucinka1991 napsal(a):
↑ petrkovar:
mame K1,2,3 ked na tento priklad aplikujeme Oreho vetu: dostanem pre moj priklad 2(b+c)>=a+b+c co je po uprave b+c>=a
cize plati Ka,b,c je hamilonovsky => b+c>=a
Ne. Oreho věta udává dostatečnou, nikoliv nutnou podmínku pro existenci hamiltonovského cyklu.
Oreho větu bych použil pro zdůvodnění implikace: pokud
(
je největší), tak víme. že
je hamiltonovský.
Naopak zbytek argumentace ukazuje, že pokud graf je hamiltonovský, musí být splněny nějaké nerovnosti.

↑ petrkovar:
aj ten dokaz je zle?ja uz potom fakt neviem ako to ma byt...