Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nevím si rady s tímto příkladem:
Určete kořeny polynomu:
víte-li, že jeden jeho kořen je 1
Já jsem teď počítal příklady na procvičování z této látky ale byly to polynomy jen třetího stupně a tady
nevím jak postupovat. U polynomů třetího stupně jsem to dělal tak, že jsem ten známý kořen např. Polynom má jeden kořen 2 tak jsem celý polynom vydělil tímto (x-2) a vyšla mi kvadratická rovnice a z toho sem dopočítal ty kořeny ale tady nevím jak na to.
Předem děkuju za pomoc
Nevím jestli mám zakládat nové téma když se to týká pořád polynomů asi by to bylo zbytečný tak to vložím sem.
Mám další příklad ale tam už je absolutní člen a nevím jak bych ho měl upravit:
víme-li, že má kořeny :

Napadlo mě jestli by to nešlo takhle upravit:
a z první závorky bych vytknul x a potom obě závorky spočítal zvlášť s těmi kořeny jestli by to takhle šlo.
↑ Dragon:
Zdravím,
je lepší si zakládat nové téma, pokud se jinak nedohovořite s odpovídajícím :-) Zde bych spíš vytvořila takové dvojice: 
Podaří se pokračovat? Děkuji.
Já jsem jenom nechtěl abych zakládal hodně témat když si nebudu vědět rady ohledně této tématiky ale budu teda zakládat témata pro další příklady.
Šlo by to takto rozložit?
Takže kořeny jsou 2 a -2? Ještě jsem se chtěl zeptat když je tam vytklé to x tak nebud také kořen 0?
Aha tak to jsem vedle. A vydělit ten polynom tím x-a takže bych celý polynom vydělil třeba (x-2) a pak také (x+2) nebo šlo by roznásobit (x-2)*(x+2) a tím bych to dělil ten polynom ale to je asi blbost nejspíš? Nevím momentálně jak k tomu dojít.
↑ Alivendes:
dělením polynomů nemůžeš okouzlovat :-)
Ale toto byl hodně jednoduchý polynom. Zdravím.
Dragon napsal(a):
Aha tak to jsem vedle. A vydělit ten polynom tím x-a takže bych celý polynom vydělil třeba (x-2) a pak také (x+2) nebo šlo by roznásobit (x-2)*(x+2) a tím bych to dělil ten polynom ale to je asi blbost nejspíš? Nevím momentálně jak k tomu dojít.
Muzu delit bud nejdriv x-2 a potom x+2, nebo rovnou polynomem x^2-4. To druhe se zda jednodussi, protoze je tam jenom jedno deleni, ale protoze deleni linearnim polynomem se da udelat Hornerovym scheamtem, tak bych delil tema korenovyma cinitelama.
↑ Dragon:
Jelena Ti už ukázala takmer predposledný krok k rozkladu na súčin ...
Ak si ale delil zátvorkou (x-2), tak z toho prvého výsledku vyplýva, že 
To druhé delenie si robil zbytočne.
Je treba deliť výsledok, ktorý si dostal pri delení v prvom príklade: 
a znova zapísať príslušný súčin ...
a tak ďalej.
V tomto príklade je ale rozklad pomocou "vzorcov" určite efektívnejší ...