Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, toto sem pokoušel vypočítat, ale skener mi nefunguje a jsou to dvě strany neúspěchu.
Střelec zasáhl cíl dva a devadesákrát ze 100 výstřelů.
a) jaká je pravděpodobnost jednoho zásahu? [to sem nevěděl jak naformulovat, ale je mi jasné že je to 0,92]
b) pravděpodobnost že mine?
c) jaká je pravděpodobnost, že při dvou pokusech zasáhl cíl právě jednou? [to potřebuju nejvíce!]
díky moc
Zdravím,
a) souhlasím,
b) jak se vypočte pravděpodobnost opačného děje (minout je opačný děj k zasáhnout)?
c) jak smí dopadnout každý jednotlivý výstřel z dvojice výstřelů, pokud má při pokusu (celkem 2 výstřely) zasáhnout právě jednou? Popiš to, prosím, slovně. Děkuji.
↑ Fredy.00:
jak podrobně? Prošla jsem předmětem "Branná výchova" na více stupních vzdělávání :-)
Máš 2 náboje a budeš střílet. Musíš trefit právě jednou. Jak smí dopadnout 1. výstřel a potom jak druhý? Děkuji.
↑ Fredy.00:
správně, řekneme, že buď první trefí a druhý ve zdi nebo první ve zdi, druhý trefí.
Jaká je pravděpodobnost, že trefí? Jaká je pravděpodobnost, že ve zdi? Děkuji.
↑ Fredy.00:
Že trefí, jsi počítal v a), že netrefí v b).
↑ Fredy.00:
ano, můžeme vynásobit 0,92*0,08 (což je vyjádření věty "prvním výstřelem zasáhl a zároveň druhým netrefil") nebo 0,08*0,92 (což je vyjádření věty "prvním výstřelem netrefil a zároveň druhým zasáhl"). A slovo "nebo" nahradíme znaménkem +.
Tedy pro c) 0,92*0,08+0,08*0,92=...
Nebo rovnou použit Bernoulli schéma. V pořádku? Děkuji.