Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ davidk91:
Soustava má skutečně jeden stupeň volnosti, ale ten výpočet je trochu zvláštní. Já bych počítal
. Ta pružina se dvěma rotačními vazbami pohyblivost soustavy neovlivní, protože z pohledu kinematiky mezi bodem A a druhým koncem pružiny žádná vazba není. Působící síla nás bude zajímat až v dynamice, ne při určování pohyblivosti soustavy. Taky nerozumím kde je tam obecná vazba. Buďto chápeš tu rotačně-posuvnou vazbu jako obecnou a vůbec neuvažuješ těleso 4 (
) nebo těleso 4 zachováš jako v prvním výpočtu a pak tam žádná obecná vazba není.
↑ FliegenderZirkus:
Předem, díky za odopověď, abych pravdu řek, tak mě mate ta pružina. Co se týče té obecné kinematické dvojice to jsem bral tak, že těleso 4 (myslel jsem si) koná rotačně-posuvnou vazbu a to je ekvivalent pro obecnou KD. Asi jsem se zmílil...
Dále co se týče toho tělesa 4, uvažovat ho musím, takže jsem asi chyboval. Musím se přiznat, že moc nechápu toto
, nevím jestli je dosazováno do rovnice
kde m je počet všech těles + rám, a r(rotační),v(valivá),p(posuvná) vazba....
Mohl by jsi mi prosím dosadit do této rovnice abych to lépe pochopil? Asi právě těleso 4 nechápu tak jak bych měl. Děkuju za ochotu, moc si toho cením.

(...) těleso 4 (myslel jsem si) koná rotačně-posuvnou vazbu a to je ekvivalent pro obecnou KD (...)
Těleso žádnou vazbu nekoná. Neber to jako rýpání, vážně nevím, co tím myslíš.
Pohled s obecnou vazbou:
Těleso 3 (úsečka) musí vždy procházet bodem "4". Tím pádem je mu odebrán jeden stupeň volnosti => obecná vazba. Žádné těleso 4 neexistuje.
.
Pohled s rotační a posuvnou vazbou:
Těleso 4 koná rotační pohyb (absolutně - vůči rámu), těleso 3 koná obecný rovinný pohyb.
.
Druhý způsob je lepší, protože odpovídá skutečné realizaci takového mechanismu, obecnou vazbu vyrobit nejde, proto je tam ta rotačně-posuvná dvojice. Z pohledu počtu stupňů volnosti je to ale jedno.
Ta pružina bude na těleso 3 působit nějakou silou. Otázka na tebe: když zatížím těleso mechanismu silou, změní se počet stupňů volnosti?