Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 12. 2011 23:48

davidk91
Zelenáč
Reputace:   

Kontrola stupňů volnosti u mechanismu. Díky

Zdravím mohl by mi někdo zkouknout určení stupňů volnosti u mechanické soustavy???
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-12/84473_C360_2011-12-0823-44-17_org.jpg

#2 09. 12. 2011 00:05

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Kontrola stupňů volnosti u mechanismu. Díky

↑ davidk91:

Soustava má skutečně jeden stupeň volnosti, ale ten výpočet je trochu zvláštní. Já bych počítal $n=3\cdot 3-3\cdot 2_r-1\cdot 2_p=1$. Ta pružina se dvěma rotačními vazbami pohyblivost soustavy neovlivní, protože z pohledu kinematiky mezi bodem A a druhým koncem pružiny žádná vazba není. Působící síla nás bude zajímat až v dynamice, ne při určování pohyblivosti soustavy. Taky nerozumím kde je tam obecná vazba. Buďto chápeš tu rotačně-posuvnou vazbu jako obecnou a vůbec neuvažuješ těleso 4 ($n=2\cdot 3-2\cdot 2_r-1\cdot 1_o=1$) nebo těleso 4 zachováš jako v prvním výpočtu a pak tam žádná obecná vazba není.

#3 09. 12. 2011 00:17

davidk91
Zelenáč
Reputace:   

↑ FliegenderZirkus:
Předem, díky za odopověď, abych pravdu řek, tak mě mate ta pružina. Co se týče té obecné kinematické dvojice to jsem bral tak, že těleso 4 (myslel jsem si) koná rotačně-posuvnou vazbu a to je ekvivalent pro obecnou KD. Asi jsem se zmílil...
Dále co se týče toho tělesa 4, uvažovat ho musím, takže jsem asi chyboval. Musím se přiznat, že moc nechápu toto $n=3\cdot 3-3\cdot 2_r-1\cdot 2_p=1$ , nevím jestli je dosazováno do rovnice $3\cdot (m-1)-2\cdot (r+v+p)-1\cdot o$ kde m je počet všech těles + rám, a r(rotační),v(valivá),p(posuvná) vazba....
Mohl by jsi mi prosím dosadit do této rovnice abych to lépe pochopil? Asi právě těleso 4 nechápu tak jak bych měl. Děkuju za ochotu, moc si toho cením.

#4 09. 12. 2011 00:40

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ davidk91:

(...) těleso 4 (myslel jsem si) koná rotačně-posuvnou vazbu a to je ekvivalent pro obecnou KD (...)

Těleso žádnou vazbu nekoná. Neber to jako rýpání, vážně nevím, co tím myslíš.

Pohled s obecnou vazbou:
Těleso 3 (úsečka) musí vždy procházet bodem "4". Tím pádem je mu odebrán jeden stupeň volnosti => obecná vazba. Žádné těleso 4 neexistuje. $n=3\cdot (m-1)-2\cdot (r+v+p)-1\cdot o=3\cdot (3-1)-2\cdot (2+0+0)-1\cdot 1=1$.

Pohled s rotační a posuvnou vazbou:
Těleso 4 koná rotační pohyb (absolutně - vůči rámu), těleso 3 koná obecný rovinný pohyb. $n=3\cdot (m-1)-2\cdot (r+v+p)-1\cdot o=3\cdot (4-1)-2\cdot (3+0+1)-0\cdot 1=1$.

Druhý způsob je lepší, protože odpovídá skutečné realizaci takového mechanismu, obecnou vazbu vyrobit nejde, proto je tam ta rotačně-posuvná dvojice. Z pohledu počtu stupňů volnosti je to ale jedno.

Ta pružina bude na těleso 3 působit nějakou silou. Otázka na tebe: když zatížím těleso mechanismu silou, změní se počet stupňů volnosti?

Zápatí