Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 12. 2011 16:38

vaanha
Zelenáč
Reputace:   

Pravděpodobnostní vytvořující funkce.

Zadání příkladu je následující:

V bodu [0; 0] v rovine sedí kobylka a v bode [n; n] zába. Kobylka skace kazdou vterinu
vzdy o jednu jednotku nahoru nebo doprava a to se stejnou (polovicní) pravdìpodobností. zába
poskocí rovne za vterinu o jednu jednotku a to dolù ci doleva, opet se stejnou (polovicní) pravde
podobností. Urcete pravdepodobnost, ze se potkají.

Nad řešením dumám už více než hodinu a nejsem schopný přijít na nějaký kloudný postup.

Nejprve mě napadlo vyjádřit si vzhledem k n všechny možnosti kroků kobylky délky n a nim odpovídající kroky žáby tak, aby končily na stejném poli. Pro malá pole by toto řešení asi bylo proveditelné, nicméně mám strach, že obecně vzhledem k n bych se řešení nedopracoval.

Poté mě napadlo na řešení jít přes geometrickou posloupnost, čili získat počet všech možných pozic kobylka-žába a tím poté vydělit pouze ty pozice, které jsou u obou zvířat stejná.

Na řešení přes vytvořující funkce nejsem schopný přijít. Všechny příklady, které nám byly odpřednášeny se nesly v poněkud jiném duchu a nevím jak přesně tady tento uchopit. Napadla mě i lehká souvislost s Catalanovými čísly, nicméně by bylo třeba ještě zohlednit situace, kdy se zvířata dostanou nad/pod diagonálu.

Předem díky za jakýkoli hint, jenž by mě posunul alespoň o krok dál k výsledku.

#2 15. 12. 2011 09:51

pf
Reputace:   

Re: Pravděpodobnostní vytvořující funkce.

Malá nápověda. Pokud se kobylka a žába potkají, tak to bude po n vteřínách a na diagonále [0,n], [1,n-1], ..., [n,0]. Do bodu [k, n-k] se kobylka i žába můžou dostat ${n \choose k}$ způsoby.

Zápatí