Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, mohl by mi nekdo vysvetlit jak na tyhle dve derivace
a) d/dx (1/sinx)
b) d/dx (1/cosx)
vychází mi nějaké bludy ;)
...díky
A já bych to řešil tak, že bych si přepsal
a řešil to jako složenou funkci f(g(x)), kde f(x) = x^(-1), g(x) = sin x. Analogicky pro kosinus.
Když jsem to zapsal do wolframu, tak mi to vyhodilo vysledek -cot(x)csc(x) což vůbec nevim co znamená...kdybych to dělal s tim (sinx)^(-1) tak mi to nevyjde stejne jak podle wolframu ne ? mohl by mi nekdo objasnit to cotx cscx
diky
cot(x) je kotangens, v naší zemi často psáno jako cotg(x). csc je kosekans – jedna z goniometrických funkcí, která se s oblibou používá na západ od nás, ale v ČR sem ji snad nikdy v životě neviděl. Ale není to žádná magie, csc(x) je definováno prostě takhle:
.

Pouze jiné vyjádření pomocí funkce cosekans, co se ti na tom nelíbí. Integrály a derivace goniometrických funkcí mohou jako správné výsledky vycházet nejrůznější kombinace goniometrických funkcí v mnoha odlišných formách, záleží, jakou cestou se vydáš, co ti vyšlo ?
Tak už to chápu, nevěděl jsem přesně co s tim csc...
díky všem