Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vás, mám taký problém s nakreslením grafu log. funkcie...Takže možte mi, prosím, ukázat ako bude vyzerat graf a ako ste sa k nemu dopracovali ? dakujem. napr. funkcia f:y=log_1/2(x-6) + 2 . Potom 1/2 je základ
Zdravím,
v tomto tématu je celkem podrobně vysvětleno, jak se provádí transformace grafu (a odkazy na materiály) na závěr tématu. Který krok činí problém? Děkuji
pozrel som si to, a nakreslil som graf aj tým sposobom čo ukázal Honza Matika a aj tým sposobom, že si určím presečníky a vyšli dva rozdielne grafy pri tej istej log. funkcie, ako je to možnéé ?? jeden totiž ide cez -4 na osy y a +1 na osy x a druhý graf mi ide cez -2 na osy y a cez +1 na osy x...tak ja neviem ako teraz
↑ maro1:
mám pocit, že ani jeden z návrhu není dobře. Jaký je def. obor funkce
? Jak jsi počítal průsečík s osou x a proč není možný průsečik s osou y? Děkuji.
↑ jelena: nooo ja som teraz reagoval na ten príklad, ktorý je tu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=15008 , že ako je možné, že mi vyšli pri tej funkcií dva rozne grafy ??
↑ maro1:
tak to jsem nepochopila. Tedy
.
Def. obor je (-4, +oo), funkce je rostoucí,
průsečík s osou y je pro
,
,
průsečík s osou x je řešením rovnice 
Kreslí se to tak, že původní osa y se posune doleva o 4 jednotky (použito, že (x+4)) a původní osa x se posune dolu o 1 jednotku (použito, že "-1").
maro napsal(a):
jeden totiž ide cez -4 na osy y a +1 na osy x a druhý graf mi ide cez -2 na osy y a cez +1 na osy x...tak ja neviem ako teraz
Toto jsem stejně nepochopila, omlouvám se.