Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
máme určit rovnice osové afinity, která zobrazuje přímku a: 2x-y=0 na přímku a´:2x+y-4=0 a přímku b: 5x-2y=0 na b´:7x+y-19=0.
Poradili by jste mi? Zkoušela jsem to, že jsem si si napsala vzorec: (A´,B´,C´)=(A,B,C)*inverzní matice. To mi sice něco vyšlo,ale neshoduje se to s výsledekem.
Má vyjít: x´=-8x+3y+3, y´=6x-y-2.
Ahoj ↑ ajucha:,
Napis podrobne tvoj postup ako aj vety co si pouzila... inac je tazko radit.
↑ vanok:
napsala sem si: (2,1,-4)=(2,-1,0)* a b c a (7,1,-19)=(5,-2,0)*a b c a vzniklo mi 6 rovnic o 6 neznámých.
d e f d e f
0 0 1 0 0 1
z nich jsem si vypocitala a,b,c,d,e,f a z toho udelala inverzni matici. A myslels jsem, ze prave ta inverzni matice bude vysledek, pokud bude splnovat podminky osové afinity...
ale evidentne jsem to delala spatnym zpusobem, jak je lepsi? :)
↑ ajucha:,
Jedine co som isty je:
Priesecik priamok a, b je (0,0)
ma obraz touto aplikaciou priesecik priamok a', b' (3,-2)
Porozmyslam o zvysku ked budem mat trocha casu.
Zda sa mi ze mame
a b 3
c d -2
0 0 1 lebo obraz bodu (0,0) je (3,-2)
A si ista ze to nasobenie sa robi ako pises?
Netreba skor nasobit na pravo? ( stlpce) a zo stlpcami co maju suvis zo smerovym vektorom priamok.
Pre priamku a smerovy vektor je napr. (1,2)T, pre a' napr (-2,4)T
pre b (2,5)T a b' (-1, 7)T. ( T znamena transpoziciu ...)
Ak mas to v skriptach pozri na to... ako aj metodu na hladanie osy tejto afinity, to moze byt uzitocne.
Hladal som o tom teoriu ale nic som na google nenasiel... ak mas o tom nieco napis sem.
Dobre pokracovanie.