Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2011 17:40

nuno666
Reputace:   

stejnosměrný a střídavy proud

Prosím Vás o jednoduchou větu ,která vysvětlí rozdíl mezi stejnosměrným a střídavým proudem. Jednou větou by to bylo super. google jsem obešel ,ale je to vše hrozne dlouhé na naučení. chtelo by to něco jednoduchší pro prostáčka jako jsem já. předem moc dík.

#2 18. 12. 2011 17:52

janca361
.

Re: stejnosměrný a střídavy proud

Když to chceš jednou větou tak si zajdi na Wikipedii:
Stejnosměrný elektrický proud je elektrický proud, který má stále stejný směr, na rozdíl od proudu střídavého.
Střídavý proud je elektrický proud, jehož směr se periodicky střídá, na rozdíl od stejnosměrného proudu.

#3 18. 12. 2011 18:46

Popolvar
Zelenáč
Reputace:   

inými slovami v JSP idú elektróny len smerom zo zdroja k danému prístroju pričom v $\sim $ sa elektróny pohybujú tam a späť...

#4 18. 12. 2011 19:10

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

Stejnosměrný proud vzniká tehdy, pokud má intenzita el. pole konstantní orientaci

Střídavý proud ve vodiči vytváří vnější el. pole, jehož intenzita periodicky mění svou orientaci

stacionární stejnosměrný proud vzniká ve vodiči, je-li intenzita el. pole konstantní co do velikosti, směru i orientace.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

Zápatí