Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 09. 2008 12:34

misa
Reputace:   

generátory vektorového prostoru

Mám dokázat věty o úpravách,kterými z množiny generátorů vekt.prostoru M nad T dostanu opět množinu generátorů téhož vekt.prostoru.
1.)zaměním-li pořadí vektorů
2.)nahradím-li libovolný vektor jeho alfa-násobkem
3.)nahradím-li libovolný vektor jeho součtem s lineární kombinací ostatních vektorů z M
4.)vynechám-li vektor který je lineární kombinací ostatních
5.)přidám-li vektor,který je lineární kombinací ostatních

-o cosi se už týdny pokouším,jenže nemám kde ověřit, zda se pokouším správně..

#2 01. 09. 2008 12:57

ttopi
Místo: Ústí nad Labem
Reputace:   

Re: generátory vektorového prostoru

K bodům 2-5 by mě asi napadlo, že báze vektorového prostoru obsahuje maximální počet LN vektorů. To znamená, že když přidáme vektor, který je násobkem jiného, nebo jiných, je LZ a tedy stejně by z báze vypadl. Když přidáme alfa násobek, tak opět při hledání báze vypadne a zbyde tam jen ten původní.

K bodu 1 nevím, co je třeba dokázat. Mě to zní jako: Dokažte, že když chci stavět barák a mám materiál a peníze, že je to stejné, jako když mám peníze a materiál (zaměnil jsem pořadí statků). Nebo když vyjdu z bodu a přičtu k němu 2 vektory, tak je jedno v jakém pořadí - v obou případech skončím ve stejném místě.

oo^0 = 1

#3 01. 09. 2008 15:21 — Editoval kaja.marik (01. 09. 2008 15:34)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

ad 1) Plyne z komutativity scitani vektoru
ad 2) Plyne z toho, ze kterykoliv clen tvaru k*u v linearni kombinaci muzu napsat jako k/alpha*(alpha *u )  kde u je vektor
ad 3) a dal .... Melo by to byt v kazde ucebnici univerzitniho typu. Zkusel(-a) jste nejakou?
--------------------------------------
Zdeňa týden před vánocemi byla návštěvou u lesních na Branžově a přišla tam odtud celá nesvá. Za ty dva dny viděla tolik spokojenosti a dokonalého štěstí, že si jen pořád myslila: „Bože na nebi, kéž bych jednou takového štěstí došla!“

#4 01. 09. 2008 16:09 — Editoval misa (01. 09. 2008 16:51)

misa
Reputace:   

Mám jen skripta od Novotné a Trcha, kde jsou věty jen slovně napsané a důkazy tam opravdu nejsou.
Zatím jsem na to šla takto,tak mě prosím opravte pokud jsem mimo..
vezmu M=[a1,a2,....,an] a N=[a2,a1,...,an]
linearní kombinace M..v1= alfa1.a1+alfa2.a2+....+alfan.an
linearní kombinace N..v2=beta1.a2+beta2.a1+...+betan.an
M=N právě když alfa1=beta2 a zároveň alfa2=beta1

#5 01. 09. 2008 20:05 — Editoval kaja.marik (01. 09. 2008 20:08)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ misa:
Jestli jsou M a N vektorove prostory, tak to neplati.
Za mych casu to bylo dokazane v Linearni algebre od Petra Horaka. Ale treba sem nekdo, kdo neni tak liny jako ja  napise ten dukaz.

Naznacim dukaz ctverky

necht v je v linearnim obalu vektoru u_i pro i=0..k tj. $v=\sum_{i=0}^k \alpha _i u_i$ kde alpha jsou realna cisla (nebo nejake skalary)
necht u_0 je linearni kombinaci ostatnich, tj existuji cisla beta_i takova ze  $u_0=\sum_{i=1}^k \beta_i u_i$
Dosadim-li tohle u_0 do prvni linearni kombinace, roznasobim cislem alpha_0 a pouziju komutativitu, dostanu, ze existuji cisla gama_i takova, ze
$v=\sum_{i=1}^k \gamma _i u_i$ Tim je dokazano ze linearni obal vektoru [u_1,u_2, ...., u_k] je podmnozinou linearniho obalu vektoru [u_0, u_1,u_2, ...., u_k] . Opacna inkluze je trivialni a mnoziny jsou tedy stejne.

Vynechame-li tedy vektor u_0, bude mozne vygenerovat stejne linearni kombinace jako z puvodnich vektoru.
----------------------------------------------
Pan lesní se smál taky. „Dobrá! Nelíbí se vám to. Poradíme se s mladými. Trochu vína tu nemáte?“
„A to, prosím, máme. Poslala vzácná paní včera kolik lahví. Myslím, že je odnesu panu Štulcovi zpátky. Dá mi za ně cukru, krupice a čeho třeba. Jednu  načal tatínek včera na noc. Skleničku vypil. Hned přinesu.“

#6 06. 09. 2008 15:35 — Editoval musixx (06. 09. 2008 16:07)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Rekl bych, ze neni treba sahat az po bazich ci linearnich obalech, je-li pozadovano dokazat cosi o mnozine generatoru. Oznacme tedy $V$ vekt. prostor nad $T$ a puvodni mnozinu generatoru jako $M=\{u_1,\dots,u_n\}$, $u_i\in V$.

Poznamka: Ano - dopoustime se chyby (ale to se bohuzel v teto oblasti bezne dela), ze na jedne strane je rec o mnozine generatoru, a na druhe strane je rec o jejich poradi. Vzdyt ale prvky mnoziny nejsou nijak implicitne setrizeny a otazka vubec je, jde-li z nich udelat retezec (a hned jsme az u axiomu vyberu)... Budu ale i tak dale pouzivat zazitou terminologii, ale citil jsem potrebu na tohle upozornit.

1. Ptame se tedy, generuje-li $M'=\{u_{p_1},\dots,u_{p_n}\}$, totez co $M$, je-li $(p_1,\dots,p_n)$ libovolnou permutaci cisel $1$ az $n$. Na to ani nepotrebujeme dve inkluze. Zrejme totiz $\sum_{i=1}^n\alpha_iu_i=\sum_{i=1}^n\alpha_{p_i}u_{p_i}$, protoze scitani je ve $V$ komutativni.

2. Plati pouze pro $\alpha\neq0$. Rekneme tedy, ze misto $u_j$ je v $M'$ vektor $u'_j=\alpha\cdot u_j$ pro nejake $j\in\{1,\dots,n\}$. Opet (i bez pouziti dvou inkluzi) je $\sum_{i=1}^n\alpha_iu_i=\sum_{i=1}^{j-1}\alpha_iu_i+\frac{\alpha_j}{\alpha}\cdot u'_j+\sum_{i=j+1}^n\alpha_iu_i$, nebot k $\alpha$ jiste existuje v $T$ inverse (dokonce jsem mohl pouzit (1) a bez ujmy na obecnosti pozadovat $j=1$).

3. Podle (1) muzeme vektory libovolne prehazovat. Podle (2) muzeme vektory libovolne (nenulove) "zvetsovat/zmensovat". Bez ujmy na obecnosti tedy staci dokazat pripad pro $u'_1=u_1+\sum_{i=2}^ju_i$, kde $j\leq n$. Opet ani nepotrebuji dve inkluze. Vzdyt preci $\sum_{i=1}^n\alpha_iu_i=u'_1+\sum_{i=2}^j(\alpha_i-1)\cdot u_i+\sum_{i=j+1}^n\alpha_iu_i$, nebot plati distributivni zakony.

4. a 5. Aplikujme (3) na pripad, ze $u'_1=0$ a zrejme vektor $0$ nic neubere ani neprida generovanemu podprostoru, kdyz bude v mnozine generatoru.

Zápatí