Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám dokázat věty o úpravách,kterými z množiny generátorů vekt.prostoru M nad T dostanu opět množinu generátorů téhož vekt.prostoru.
1.)zaměním-li pořadí vektorů
2.)nahradím-li libovolný vektor jeho alfa-násobkem
3.)nahradím-li libovolný vektor jeho součtem s lineární kombinací ostatních vektorů z M
4.)vynechám-li vektor který je lineární kombinací ostatních
5.)přidám-li vektor,který je lineární kombinací ostatních
-o cosi se už týdny pokouším,jenže nemám kde ověřit, zda se pokouším správně..
K bodům 2-5 by mě asi napadlo, že báze vektorového prostoru obsahuje maximální počet LN vektorů. To znamená, že když přidáme vektor, který je násobkem jiného, nebo jiných, je LZ a tedy stejně by z báze vypadl. Když přidáme alfa násobek, tak opět při hledání báze vypadne a zbyde tam jen ten původní.
K bodu 1 nevím, co je třeba dokázat. Mě to zní jako: Dokažte, že když chci stavět barák a mám materiál a peníze, že je to stejné, jako když mám peníze a materiál (zaměnil jsem pořadí statků). Nebo když vyjdu z bodu a přičtu k němu 2 vektory, tak je jedno v jakém pořadí - v obou případech skončím ve stejném místě.
ad 1) Plyne z komutativity scitani vektoru
ad 2) Plyne z toho, ze kterykoliv clen tvaru k*u v linearni kombinaci muzu napsat jako k/alpha*(alpha *u ) kde u je vektor
ad 3) a dal .... Melo by to byt v kazde ucebnici univerzitniho typu. Zkusel(-a) jste nejakou?
--------------------------------------
Zdeňa týden před vánocemi byla návštěvou u lesních na Branžově a přišla tam odtud celá nesvá. Za ty dva dny viděla tolik spokojenosti a dokonalého štěstí, že si jen pořád myslila: „Bože na nebi, kéž bych jednou takového štěstí došla!“
Mám jen skripta od Novotné a Trcha, kde jsou věty jen slovně napsané a důkazy tam opravdu nejsou.
Zatím jsem na to šla takto,tak mě prosím opravte pokud jsem mimo..
vezmu M=[a1,a2,....,an] a N=[a2,a1,...,an]
linearní kombinace M..v1= alfa1.a1+alfa2.a2+....+alfan.an
linearní kombinace N..v2=beta1.a2+beta2.a1+...+betan.an
M=N právě když alfa1=beta2 a zároveň alfa2=beta1
↑ misa:
Jestli jsou M a N vektorove prostory, tak to neplati.
Za mych casu to bylo dokazane v Linearni algebre od Petra Horaka. Ale treba sem nekdo, kdo neni tak liny jako ja napise ten dukaz.
Naznacim dukaz ctverky
necht v je v linearnim obalu vektoru u_i pro i=0..k tj.
kde alpha jsou realna cisla (nebo nejake skalary)
necht u_0 je linearni kombinaci ostatnich, tj existuji cisla beta_i takova ze 
Dosadim-li tohle u_0 do prvni linearni kombinace, roznasobim cislem alpha_0 a pouziju komutativitu, dostanu, ze existuji cisla gama_i takova, ze
Tim je dokazano ze linearni obal vektoru [u_1,u_2, ...., u_k] je podmnozinou linearniho obalu vektoru [u_0, u_1,u_2, ...., u_k] . Opacna inkluze je trivialni a mnoziny jsou tedy stejne.
Vynechame-li tedy vektor u_0, bude mozne vygenerovat stejne linearni kombinace jako z puvodnich vektoru.
----------------------------------------------
Pan lesní se smál taky. „Dobrá! Nelíbí se vám to. Poradíme se s mladými. Trochu vína tu nemáte?“
„A to, prosím, máme. Poslala vzácná paní včera kolik lahví. Myslím, že je odnesu panu Štulcovi zpátky. Dá mi za ně cukru, krupice a čeho třeba. Jednu načal tatínek včera na noc. Skleničku vypil. Hned přinesu.“
Rekl bych, ze neni treba sahat az po bazich ci linearnich obalech, je-li pozadovano dokazat cosi o mnozine generatoru. Oznacme tedy
vekt. prostor nad
a puvodni mnozinu generatoru jako
,
.
Poznamka: Ano - dopoustime se chyby (ale to se bohuzel v teto oblasti bezne dela), ze na jedne strane je rec o mnozine generatoru, a na druhe strane je rec o jejich poradi. Vzdyt ale prvky mnoziny nejsou nijak implicitne setrizeny a otazka vubec je, jde-li z nich udelat retezec (a hned jsme az u axiomu vyberu)... Budu ale i tak dale pouzivat zazitou terminologii, ale citil jsem potrebu na tohle upozornit.
1. Ptame se tedy, generuje-li
, totez co
, je-li
libovolnou permutaci cisel
az
. Na to ani nepotrebujeme dve inkluze. Zrejme totiz
, protoze scitani je ve
komutativni.
2. Plati pouze pro
. Rekneme tedy, ze misto
je v
vektor
pro nejake
. Opet (i bez pouziti dvou inkluzi) je
, nebot k
jiste existuje v
inverse (dokonce jsem mohl pouzit (1) a bez ujmy na obecnosti pozadovat
).
3. Podle (1) muzeme vektory libovolne prehazovat. Podle (2) muzeme vektory libovolne (nenulove) "zvetsovat/zmensovat". Bez ujmy na obecnosti tedy staci dokazat pripad pro
, kde
. Opet ani nepotrebuji dve inkluze. Vzdyt preci
, nebot plati distributivni zakony.
4. a 5. Aplikujme (3) na pripad, ze
a zrejme vektor
nic neubere ani neprida generovanemu podprostoru, kdyz bude v mnozine generatoru.
Stránky: 1