Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 12. 2011 19:57

Jimmy03
Reputace:   

Limity postupností

dobry vecer.
Mam takuto otazku ohladne limit postupnosti. Podla viet o limitach postupnosti vieme, ze postupnost, ktora sa da napisat ako sucet(rozdiel, sucin, podiel) dvoch konvergentnych postupnosti je konvergentna. Ak mam teda nejaky priklad a najdem taky rozklad vysetrovanej postupnosti na sucet(rozdiel...) konvergentnych postupnosti tak viem s istotou povedat ze taka postupnost je konvergentna. Ako ale zistim kedy je divergentna? O tom tusim veta nehovori... Je sice pekne, ze sa mi ju nepodari rozlozit na sucet(rozdiel...) konvergentnych postupnosti no ale co mi zarucuje ze neexistuje taka algebraicka uprava, ktorou to pojde a len mi nenapadla? Vieme este sice ze kazda konvergentna postupnost je ohranicena cize aj z toho by som mohol usudit nieco o divergentnosti ale v niektorych pripadoch to da cas zistovat ci je ohranicena dana postupnost alebo nie... Za odpoved na moje uvahy dakujem.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 19. 12. 2011 20:00

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Limity postupností

No věty o limitách posloupností nám skutečně jen "dovolují" upravit posloupnost tak, aby se jednalo o  součet rozdíl atp. konvergentních posloupností a mohli je tak zlimitit. Zda jsme toho schopni je věc další.

O tom, zda je skutečně posloupnost konvergentní můžeme dokázat z definice limity posloupnosti, tam je to poměrně jasné.

#3 19. 12. 2011 20:07

Jimmy03
Reputace:   

Re: Limity postupností

↑ smatel:
okej diki...
len som sa uistoval ci som nieco neprehliadol a dobre pochopil tie vety

Zápatí