Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám problém s úlohou z teorie čísel:
Jaké je největší přirozené číslo, které je dělitelem každého přirozeného čísla tvaru
?
Vyučující to částečně začal řešit. Řekl, že si udělal hypotézu, že je to číslo 30. Jenže nevím, jak k ní došel. No a pak dokazoval, že
. Napsal si, že
a dělitelnost dokazoval pro každé číslo. Vím, jak dokázat, že je to dělitelné 2 i 3 (vyjde, že 3 to dělitelné není), ale nevím, jak dokázat dělitelnost 5 toho výrazu.
Každopádně nejsem si jistá, jak pokračovat, když jsem zjistila, že 30 to není. Brát dál další čísla a pro každé to dokazovat?
Díky za pomoc.
Ahoj ↑ Yuyik:,
pouzi na to rozklad na sucin tvojho vyrazu
.
Nemozes mat vadcieho spolocneho delitela pre vsetki n, ako 30 , lebo pre n=2 mas 32-2=30
Skrývám nápovědu a opouštím téma pro duplicitu.
↑ Yuyik:,
este dalsi HINT
Tak staci dokazat (preco???) delitelnost 2my, 3my &c 5my.
↑ Yuyik:,
Ano, na to ze staci ukazat ze je to 30, som ti uz napisal preco.
Ale ze staci na to dokazat co som napisal vyssie je to pretoze....
To je moja jednoducha otazka!
Poznamka:
Akoze vzdy je viacej metod jeden iny dokaz je ukazat ze nejakeho cislo a jeho 5ta mocnina sa koncia na to iste cislo... Co ti da delitwelnost 10timy. A ked dokazes este delitelnost 3-my mas dalsi dokaz.
Ina metoda: Rekurencia.
↑ vanok:
Promiň mojí natvrdlost. Z toho, co jsi napsal jsem pochopila, že nemůže být větší dělitel než 30, ale může být i menší. Proto, že nejvyšší možný dělitel může být 30, tak začnu dokazovat, jestli je to 30 dělitelné. Nevím, jak ti mám vysvětlit, že když je číslo dělitelné 2 a zároveň 3 a zároveň 5, že je tím pádem dělitelné 30. Na to nejsem asi dost dobrá matematička, prostě vím, že to tak je. Ale zkusím to:
Když je číslo dělitelné 30, tak končí nulou, tím pádem je dělitelné 5 a 2 taktéž (je sudé). 30 je násobek 3, tudíž je dělitelné 3.
Podle mého počítání výraz
ale není dělitelným 3 protože:
To znamená, že to jsou 3 po sobě jdoucí čísla (to znamená, že by to 3 dělitelné bylo) krát
, tudíž to dělitelné 3 není, ale mohu se mýlit.
[re]p245462|Yuyik[/rE]
ANO TO SI DOBRE POCHOPILA teoreticky moze byt mensi...( ale vsetki pripadne riesenia musia byt delitelmy cisla 30)
Tak skusle dokazat ze to cislo je delitelne 30my, ak nebude uvidime v dokaze ... a bude treba skusit nieco ine
Co sa tyka delitelnosti 3my
Staci si vsimnut ze v tvojom rozklade co si napisala mas 
a to je sucin troch po sebe iduciych cisiel a tak jedno z nich je nutne delitelny 3my!!!
Vidis to?
priklad 1.2.3 , 7.8.9,......
Ak chces ukazat tu metodu ze
a
maju rovneku poslednu ciclicu
NA to staci urobit tabulku
Prvy riadok cisla od 0 do 10
druhy riadok posledna cislica z
od
do 
↑ vanok:
Už mi svitlo, jsem blbá. Někdy fakt nechápu, jak přemýšlím. Už mi docvaklo, že v tom rozkladu jsou 3 po sobě jdoucí čísla, tudíž jedno je nutně dělitelné 3 tudíž celé
je dělitelné 3.
Moc děkuji za trpělivost :-)