Stránky: 1
Nájdite všetky funkcie f :
také, pre pre všetky reálne čísla x, y platí :
Urobte skúšku správnosti.
Moje riešenie :
ak y = 0, tak

ak
tak 
Dá sa to upraviť tak, žeby c bola nejaká konkrétna hodnota?
Co dosadim za c pri skúške ? dosadim za x = 0, vyjde
. Nevím. Dekuji.
Tá bodka je krát.
Prvý úloha po e, http://kms.sk/docs/funkcionalky.pdf , sa som pochopil 2f(x+y) jako 2.f(x+y)
Prepač Jelena.
Zdravím, Mišo,
prosím, nepiš mi PM. Pokud potřebuješ něco prokonzultovat, umísťuj své úlohy sem, na fórum. Je čas svátků a prázdnin, tedy spíš předpokládej, že se kolegové (i já) věnuji relaxování mimo počítač.
Z Tvého zadání nejsem příliš moudra - je kompletní (i s textovým úvodem)? Co znamená barevně vyznačená část v zápisu:
f(x + y) + 2f(x y) + f(x) + 2f(y) = 4x + y
Pokud jsi něco počítal, napiš, prosím, celý postup, nejen to, co vyšlo. Děkuji, měj se.
↑ miso16211:
Děkuji, Mišo, za opravu úvodního tématu. Už je to srozumitelné :-)
Já bych zkoušela takové body:
, tedy
, potom
a
. To se mi zdá, že by postačilo, ale do konce jsem nepočítala.
Jelikož řešíš (cvičíš) podklady k KMS, téma přesunu do "Zajímavých pro SŠ", věřím, že se dostane dobrých rad od zkušenějších kolegů. Zdar v přípravě a řešení aktuálního tématu přejí.
úprava (26.12.2011, 0:15) - opraven argument f(0) - dle upozornění kolegy Jarrro, děkuji.
↑ miso16211:zistil si,že tá funkcia musí byť v tvare
teda dosadíš
má to platiť pre každú dvojicu x,y teda aj keď sú obidve nuly teda k musí byť nula
teda tá funkcia je 
↑ jelena: je to úloha na funkciu jednej premennej prečo tam máš ako argument dvojicu?
↑ jarrro:
děkuji, opravím (proč? - to netuším - zřejmě z údivu, že bych měla příspěvek v sekci Zajímavých - jinak to neumím vysvětlit :-).
ja som z toho jeleň
↑ jelena:
veď za x z y v
môžeme dosadiť rôzne čísla, nezavisle od seba.
ak y=x=0 vyjde
podla toho vem urcit ze
= 
neviem prečo by to tak nemohlo byť.
↑ jarrro:
no podla tvojeho akože na jednej strane mam
a aby to bola rovnost stacilo by aby k = 0
potom funkcia je 
Podľa mňa mate obidvaja pravdu.
↑ miso16211:nie len stačí,ale je aj nutné ak to má byť splnené pre všetky x aj y
Stránky: 1