Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám problém s jedním příkladem. Mám dokázat, že existují 2 čísla tak, že když sečtu jejich dělitele a to číslo samotné, tak se tyto součty budou rovnat.
Příklad číslo 6 a 11. 1,2,3,6/6 (1+2+3+6=12) a 1,11/11 (1+11=12)
Dále to jsou napříkald čísla 10 a 17, 14 a 15 atd.
Děkuju za radu.
↑ janina.kucera:veď je to už dokázané v tvojom príspevku také čísla sú napr. 6 a 11 ako si sama napísala
↑ jarrro: Omlouvám se, špatně jsem se vyjádřila, myslela jsem jako obecný důkaz, pro všechny čísla, pro které to platí a ne jen pro tyhle 2. Děkuju
↑ janina.kucera:počkaj moment je rozdiel medzi zadaním "dokážte,že existuje dvojica čísel ktorých súčty deliteľov sa rovnajú" a "nájdite všetky dvojice čísel,ktorých súčty deliteľov sa rovnajú" prvé zadanie
sa vyrieši nájdením nejakej dvojice pri druhom treba nájsť všetky také dvojice
↑ jarrro: ale těch čísel bude mnoho, nekonečno, vlastě chci zjistit všechny dvojice čísel, pro která to platí.
12 a 28
33 a 35 a 47
34 a 53
38 a 59
30 a 71 a 51
120 a 359
napriklad ..
neviem ci ich bude nekonecne vela.. to je dost silne tvrdenie ktore by mozno bolo treba aj dokazat .. ale zrejme mas pravdu.. zatial som prisiel iba na tieto dvojice ..
Stránky: 1