Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2012 18:36

Veronika-veve
Reputace:   

parcialne derivacie a lokalny extrem

Ahojte,
prosim vas o pomoc :)

ked mam riesit priklad takehoto typu, ze mam najst lokalne extremy funkcie 2 premennych, ratam to podla parcialnych derivacii, vsak? Urobim si prvu a druhu podla x potom podla y a zmiesanu. Prvy direfencial bude len prva par.deriv. podla x plus podla y. A lokalny extrem hladam tak, ze jednotlive parc.deriv. polozim nule...

funkcia je takato: $f(x)=xy^{2}(1-x-y)   $

prva parcialna derivacia podla x mi vysla $y^{2}(1-2x-y)dx$  a prva podla y$xy(2-2x-3y)dy$
Moja otazka prichadza teraz :) ked jednotlive rovnice polozim rovne 0, mozem y^{2} v jednej a xy v druhej odstranit? Myslim tym, ze rovnicu tym podelim...nestratim tak mozne korene?

a druha otazka...urobila som to tak, ze som to odstranila a x mi vyslo 1/4 a y 1/2. Teraz tieto hodnoty mam dosadit do druheho diferecnialu...a potom urcit, ci ide o maximum alebo minimum...A tu som skoncila...ostalo mi $-1/2(dx^{2}+dxdy+3/4dy^{2})$ mozem tvrdit, ze zatvorka je kladna?

asi som to prilis zlozito popisala, prepacte...
Dakujem!!

• (téma jako vyřešené označil(a) Veronika-veve)

#2 02. 01. 2012 18:57 — Editoval vanok (02. 01. 2012 18:57)

vanok
Reputace:   742 

Re: parcialne derivacie a lokalny extrem

Ahoj ↑ Veronika-veve:,
mas system
$y^{2}=0$alebo $1-2x-y=0$
a
$xy=0$alebo $2-2x-3y=0$
TO ti da 4 systemy na riesenie ( hladanie kritickych bodov)
Jedna rovnica z prveho riadku  a druha z druheho.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 02. 01. 2012 18:59

vanok
Reputace:   742 

↑ Veronika-veve:,
Na urceniu typu extremov by bolo uzitocne vediet k akej vete ste dosli na prednaskach... inac je tazko radit

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 02. 01. 2012 19:35

Veronika-veve
Reputace:   

↑ vanok:

no to je dobra otazka, ze k akej vete sme sa dostali...nieco sme  brali o negativne a pozitivne definitnej par.derivacii- ze ked je PD mensie ak nula, tak v tom bode je maximum a opacne...

#5 02. 01. 2012 19:45

Veronika-veve
Reputace:   

↑ Veronika-veve:

uz som na to prisla!! uz viem, ako to mam rozlozit v zatvorke!!! Sice asi nevies, co myslim, ale to je jedno, hlavne, ze uz viem ;) a dakujem za tie korene, ty si nejaky mudry ;)

Zápatí