Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
prosim vas o pomoc :)
ked mam riesit priklad takehoto typu, ze mam najst lokalne extremy funkcie 2 premennych, ratam to podla parcialnych derivacii, vsak? Urobim si prvu a druhu podla x potom podla y a zmiesanu. Prvy direfencial bude len prva par.deriv. podla x plus podla y. A lokalny extrem hladam tak, ze jednotlive parc.deriv. polozim nule...
funkcia je takato: 
prva parcialna derivacia podla x mi vysla
a prva podla y
Moja otazka prichadza teraz :) ked jednotlive rovnice polozim rovne 0, mozem y^{2} v jednej a xy v druhej odstranit? Myslim tym, ze rovnicu tym podelim...nestratim tak mozne korene?
a druha otazka...urobila som to tak, ze som to odstranila a x mi vyslo 1/4 a y 1/2. Teraz tieto hodnoty mam dosadit do druheho diferecnialu...a potom urcit, ci ide o maximum alebo minimum...A tu som skoncila...ostalo mi
mozem tvrdit, ze zatvorka je kladna?
asi som to prilis zlozito popisala, prepacte...
Dakujem!!
Ahoj ↑ Veronika-veve:,
mas system
alebo 
a
alebo 
TO ti da 4 systemy na riesenie ( hladanie kritickych bodov)
Jedna rovnica z prveho riadku a druha z druheho.
↑ Veronika-veve:,
Na urceniu typu extremov by bolo uzitocne vediet k akej vete ste dosli na prednaskach... inac je tazko radit
↑ vanok:
no to je dobra otazka, ze k akej vete sme sa dostali...nieco sme brali o negativne a pozitivne definitnej par.derivacii- ze ked je PD mensie ak nula, tak v tom bode je maximum a opacne...
↑ Veronika-veve:
uz som na to prisla!! uz viem, ako to mam rozlozit v zatvorke!!! Sice asi nevies, co myslim, ale to je jedno, hlavne, ze uz viem ;) a dakujem za tie korene, ty si nejaky mudry ;)
Stránky: 1