Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je to tady již řešený příklad, ale bohužel mi stále nevychází správný výsledek, tak bych poprosila o upřesnění a vysvětlení.
Jakou rychlostí bude padat k zemi dešťová kapka o průměru 6mm? Součinitel aerodynamického odporu koule je 0,5, hustota vzduchu 1,3kg/m3. Má to vyjít 12,5km/h. Děkuji za pomoc.
Ahoj.
Tady se uvažuje pohyb v prostředí s turbulentním obtékáním. Tedy velikost odporové síly závisí na rychlosti pohybu. S rostoucí rychlostí volného pádu se zvětšuje, a tak se rychlost zmenšuje (to už je složitý výpočet). V určitém okamžiku dojde k tomu, že se rychlost pohybu ustálí na mezní hodnotě - kdy se odporová síla rovná tíhové síle a kapka pak padá rovnoměrně přímočaře.
tedy:

Za S ještě dosaď obsah průřezu koule. Odtud vyjádři v.
PS: Napiš sem svůj postup, ať můžeme identifikovat chybu.
↑ smatel:
ano zadání jsem napsala správně. Ale výsledek by byl špatně i kdyby nemělo vyjít 12,5km/s ale 12,5m/s. opravdu nevím co s tím, podobně si nevím rady s podobným příkladem: určete mezní rychlost pádu ocelové kuličky o poloměru 1mm v glycerínu. hustota oceli 8500kg/m3, hustota glycerínu 1320kg/m3, viskozita glycerinu 0,83Pas. má vyjít 18,9m/s. vypočetla jsem si součinitel kinetické viskozity a dosadila do vzorce pro výpočet stokesovy síly a dala do rovnosti s G, ale taky mi to nevychází... :-(
U prvního příkladu je 11,09 m/s správná odpověď. Pokud je v odpovědích 12,5 km/h, tak jim při výpočtu jenom vypadlo
.
U druhého příkladu se musí započítat i vztlaková síla. To je celkem typická chyba.
↑ zdenek1:
děkuji za radu, takže jim vypadlo g, ale asi určitě by tam v tom výpočtu mělo být, že ano?
↑ zdenek1:
ještě se chci zeptat k tomu druhému příkladu Dám si do rovnosti G=Fs(stokesovu) a kam dám ještě tu vztlakovou? ona je výpočtem stejná jako G ne? mohl by jsi mi prosím lehce nastínit postup, děkuji :-)
↑ zdenek1:
nevim proc ale stale mi to nevychazi pocitala jsem takto:
nevim kde mam chybu...
↑ mufik:
Ale vychází - po úpravě dostaneš vztah z příspěvku #8
a pak musíš začít používat hlavu a začít přemýšlet, co je na uvedeném výsledku (18,9 m/s) špatně.