Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Johnyf5:
ahoj,
ten zápis
znamená u vás toľko že zderivuješ f(x,y) najprv podľa x a potom podľa y?
alebo naopak?
↑ jardofpr:
Zderivoval jsem to podle x a pak podle y to co mi vyšlo jsem sečet a dosadil za neznámou. Otázkou je jestli je to správný postup.
↑ Johnyf5:
hm,
a aká je odpoveď na moju otázku?
a keď si zderivoval f(x,y) podľa x, tak si derivoval podľa y pôvodnú funkciu f(x,y)?
alebo si derivoval
podľa y?
↑ Johnyf5:
tak to nie je dobre
vieš ako sa počíta derivácia vyššieho rádu (trebárs rádu 2) funkcie jednej reálnej premennej?
↑ jardofpr:
Jestli víš jak se to řeší tak to řekni rovnou. Nejsem matematickej génius a tohle jde docela dost kolem mě.
↑ jardofpr:
Když funkci zderivuju podle x z výsledný derivace udělam derivaci podle y a vyjde mi
nebo ne?
samozrejme že viem ako sa to rieši,
ale viem aj to že keď to rovno dostaneš vyriešené tak sa na ďalšom príklade zasekneš rovnako ako na tomto,
takže v konečnom dôsledku ti to bude na nič, a ak sem prídeš vždy s tým, že nechce sa mi rozmýšľať tak to niekto za mňa vyriešte, mám pocit že ti tu málokto odpovie a bude venovať svoj čas ...
tu nájdeš všetko čo potrebuješ k svojmu príkladu
Odkaz
↑ jardofpr:
takže mi vyjde
a pak jen dosadim neznámou x a y
To znamená, že
Nebo jsem zase vedle?
↑ Johnyf5:
postup ako k tomu výsledku prídeš ti je jasný teda zrejme
ale to čo ti tam chýbalo si dopočítal zle,
vyzerá to ako keby si derivoval 2 krát podľa x
a až potom podľa y
ešte taká pripomienka,
vo všeobecnosti teda keď potrebuješ zmiešanú deriváciu podľa viacerých premenných, robí sa to tak
že zakaždým zderivuješ podľa určenej premennej TÚ FUNKCIU, ktorú máš z predchádzajúcej derivácie (na začiatku samozrejme derivuješ pôvodnú funkciu) ..
ale veľmi dôležité je aby si parciálne derivoval v zadanom poradí premenných , lebo ak to poradie vymeníš veľmi často sa stáva že dostaneš iný výsledok
↑ Johnyf5:
je to správne teraz ..
len chcem upozornit na jeden detail este:
je dôležité vedieť čo znamená toto
toto značenie som ešte nevidel, ale tebe by asi malo byť známe keď to takto označujete,
dôležité je, že v tom zápise by sa malo skrývať aj to, podľa ktorej premennej máš derivovať najprv..
táto funkcia je síce taká, že to vyjde rovnako či derivuješ najprv podľa x a potom podľa y alebo naopak
ale nie všetky funkcie sú také a keď zameníš poradie, môže sa stať že dostaneš iný výsledok ;-)
↑ Johnyf5: , ↑ jardofpr:
Zdravím. Hádám, že
je tisková chyba místo
. Já osobně se řadím k vyznavačům zápisu
ve smyslu
.
↑ Rumburak:
Tisková chyba ne, ale jedna z variant jak to může být zapsáno.
↑ Rumburak:
nie je až také neprehľadné lebo x je v tom zápise už derivované ale aj tak za najprehľadnejšie považujem
hoci uznávam že je to náročné na priestor z hľadiska tlače :)