Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 01. 2012 23:24

sekulcanka
Reputace:   

L´Hospitalovo pravidlo

Dobrý deň, chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Na hodine matematiky použil náš profesor jednu metódu v rámci L´Hospitalovho pravidla, ale bohužiaľ nám nepovedal, kedy sa používa alebo ako. Príklad znel:   $\lim_{\to 0+} \sqrt{x} * \ln x$

používať L´Hospitalovo pravidlo viem. Ale pán profesor to riešil pomerom:
$\lim_{\to0+} \ \frac{lnx}{\frac{1}{\sqrt{x}}}$

a až potom použil L´Hospitalovo pravidlo.

Vedeli by ste mi prosím povedať, kedy sa niečo takéto používa a prečo? ešte som sa s tým nestretla a úprimne, moc tomu ani nerozumiem. Vopred vám veľmi pekne ďakujem.

• (téma jako vyřešené označil(a) sekulcanka)

#2 06. 01. 2012 23:33

vanok
Reputace:   742 

Re: L´Hospitalovo pravidlo

↑ sekulcanka:,
napis mi prosim znenie L´Hospital-oveho pravidla...
potom ti to vysvetlim PRECO to tvoj profesor tak napisal.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 06. 01. 2012 23:51

sekulcanka
Reputace:   

↑ vanok:

Neviem povedať presnú poučku, ale L´Hospitalovo pravidlo sa používa vtedy, ak výsledkom limity je nejaký nezmyselný výraz (ako napríklad 0/0 alebo nekonecno/nekonecno a pod.).  Používa sa tak, že derivujeme každý člen zadanej limity. Neviem či je to zrozumiteľné...potom vypočítame tú ,,novú´´ (zderivovanú) limitu...

#4 07. 01. 2012 00:44

HellOnFel
Reputace:   

L´Hospitalovo pravidlo se používá pro limity typu $\frac{0}{0}$ nebo $\frac{\infty }{\infty }$ tzn. když máš limitu třeba $\lim_{x\to2}\frac{x^{4}-16}{x^{2}-4}$ tak po dosazení vyjde $\frac{0}{0}$ použiješ L´Hospitala a vyjde ti$\lim_{x\to2}\frac{4x^{3}}{2x}= \frac{32}{4} = 8$ // Jen pozor - čitatel a jmenovatel se derivují zvlášť! Ne jako podíl!
K tomu příkladu co máš nahoře - když je typ $0 * \infty $ tak se to převede na tenhle tvar $\frac{\infty }{\frac{1}{0}}=\frac{\infty }{\infty }$

#5 07. 01. 2012 00:45

vanok
Reputace:   742 

↑ sekulcanka:,
Aha, no dopln si to, aby si to vedela dobre pouzit.

AK sa pozries na prvy vyraz  co si napisala, ten je typu 0 x infini a na ten sa neda pouzit L´Hospital-ovo pravidlo

Ten upraveny profesorom je typu  infini /infini   a tu sa da aplikovat L´Hospital-ovo pravidlo.

Pri kazdej teoreme, pravidle aj ked zabudnes ( mozno)dokaz, musis vediet podmienky kedy sa da pouzit!

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 07. 01. 2012 01:09

sekulcanka
Reputace:   

Ďakujem vám obom veľmi pekne. Konečne v tom mám jasno :-). Veľmi ste mi pomohli.

Zápatí