Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň, chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Na hodine matematiky použil náš profesor jednu metódu v rámci L´Hospitalovho pravidla, ale bohužiaľ nám nepovedal, kedy sa používa alebo ako. Príklad znel: 
používať L´Hospitalovo pravidlo viem. Ale pán profesor to riešil pomerom: 
a až potom použil L´Hospitalovo pravidlo.
Vedeli by ste mi prosím povedať, kedy sa niečo takéto používa a prečo? ešte som sa s tým nestretla a úprimne, moc tomu ani nerozumiem. Vopred vám veľmi pekne ďakujem.
↑ sekulcanka:,
napis mi prosim znenie L´Hospital-oveho pravidla...
potom ti to vysvetlim PRECO to tvoj profesor tak napisal.
↑ vanok:
Neviem povedať presnú poučku, ale L´Hospitalovo pravidlo sa používa vtedy, ak výsledkom limity je nejaký nezmyselný výraz (ako napríklad 0/0 alebo nekonecno/nekonecno a pod.). Používa sa tak, že derivujeme každý člen zadanej limity. Neviem či je to zrozumiteľné...potom vypočítame tú ,,novú´´ (zderivovanú) limitu...
L´Hospitalovo pravidlo se používá pro limity typu
nebo
tzn. když máš limitu třeba
tak po dosazení vyjde
použiješ L´Hospitala a vyjde ti
// Jen pozor - čitatel a jmenovatel se derivují zvlášť! Ne jako podíl!
K tomu příkladu co máš nahoře - když je typ
tak se to převede na tenhle tvar 
↑ sekulcanka:,
Aha, no dopln si to, aby si to vedela dobre pouzit.
AK sa pozries na prvy vyraz co si napisala, ten je typu 0 x infini a na ten sa neda pouzit L´Hospital-ovo pravidlo
Ten upraveny profesorom je typu infini /infini a tu sa da aplikovat L´Hospital-ovo pravidlo.
Pri kazdej teoreme, pravidle aj ked zabudnes ( mozno)dokaz, musis vediet podmienky kedy sa da pouzit!
Ďakujem vám obom veľmi pekne. Konečne v tom mám jasno :-). Veľmi ste mi pomohli.
Stránky: 1