Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2012 12:43

johny239
Reputace:   

Vliv teploty na vodič

Zdravím všechny,

prosím měl bych takový dotaz a potřeboval bych se jen ujistit. Už nevím kudy dál. Máme doma internet přes pevnou linku a vodič je Telefonní kabel RJ11 (4 žíly), který nám vede pod trubkami od topení  a dokonce i v jedné části nám kabel vede zkrs zeď tesně pod trubkou do jiné místnosti pak je v té mistnosti udělaná krabička (připojka) a z připojky vede klasický telefonní kabel do routeru. Už jsme tu měli technika neví si stim rady router je vyměný vedění překontrolováno nikde žádná porucha. Tento internet máme od května a zhruba do listopadu šel naprosto spolehlivě až na pár výpadků ale ty byli způsobené výpadkem elektřiny. Technik nám říká, že přes den sou ty výpadky velice časté ale navečer a přes noc to prý drží a nevypadává. A tyto výpadky začali od listopadu, kdy jsme žačali topit, tak mě napadlo selským rozumem telefonní kabel je v podstatě také vodič a většina vodičů je z mědi že? A meď může vlivem vysoké teploty měnit svou strukturu domnívám se dobře? Tak mě napadlo jestli může ta vysoká teplota od trubek topení, na které sotva udržím ruku tak 3sec vliv na funkčnost toho vodiče?

Vodič který je natažen podél trubek:
http://www.asm.cz/zbozi/kabel-telefonni-4zily-bily.html

Předem děkuji za jakoukoliv odpověď a radu.

#2 08. 01. 2012 00:27

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

Re: Vliv teploty na vodič

Ahoj, v zásadě máš pravdu. Vyšší teplota rozkmitá atomy ve strukturní mřížce a ty pak kladou elektrickému proudu větší odpor. Nemyslím ale, že radiátor na tohle bude stačit. Právě jsem zjistil, že mám kabel namotaný na trubce k radiátoru a na komunikaci mezi PC a modemem to nemá pozorovatelný vliv.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#3 08. 01. 2012 19:10

johny239
Reputace:   

↑ rleg:

Dobře děkuji no uvidíme ja se chtěl jen ujistit jestli to má smysl vůbec ta má teorie. Protože už jsem naprosto zoufalý a nevím kudy kam. Tak, ale alespoň a pokus by to mohlo stát ne? Každopádně moc děkuji za za odpověd.

#4 08. 01. 2012 21:19

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

↑ johny239: Zkusit to můžeš, ale pokud ti jede spojení mezi PC a routerm (buď použít ping, nebo lépe přes webové rozhraní vlézt do nastavení routeru), tak na to radiátor nebude mít vliv. To už spíš jestli se nepřehřívá samotný router.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#5 09. 01. 2012 19:20

john239
Zelenáč
Reputace:   

↑ rleg:

Právě to jsem také uvažoval jestli se nepřehřívá samotný router byl v poličce ve stolku tak jsem ho přemýstil na stůl poté i dokonce vyměnit a změna žádná poté ping jsem také zkoušel technik i měnit připojku kontroloval vedení a vše OK. Dnes jsem přemístil telefonní kabel co vede k routeru tak aby nevedl podél ani na trubkách topení a od té doby internet zatím drží a ještě nespadnul, tak uvidím snad to pomohlo doufám v to. Ale každopádně děkuji mockrát.

Zápatí