Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, mám dotaz na tenhle příklad:
Ve třídě je 30 žáků. Náhodně vytáhnu 4. Jaká je pravděpodobnost, že mezi nimi budou Jana a Petr, kteří jsou žáky třídy. Jména se vyskytují pouze jednou.
jev A: Jana + 3 další žáci, mezi nimiž může být i Petr
jev B: Petr + 3 další žáci, mezi nimiž může být i Jana
m= K(4;30)
m(A)= K(1;1)xK(3;29)
m(B)= to samé
a teď nechápu, proč:
Díky za pomoc :)

↑ cyrano52:
Spojení Jana a Petr znamená, že v té čtveřici musí!!! být Jana i Petr zároveň. Takže dvě místa jsou zabrána a na dvě zbývající je 28 kandidátů. Proto 

Nemohl bys mi dát nějaký jiný příklad, abych to pochopil? Stále mi to nějak nejde do hlavy. Díky...

↑ cyrano52:↑ cyrano52:
Na zkoušení je 30 otázek a ty jsi se nenaučil otázku číslo 20 a 25. Jaká je pravděpodobnost, že při tažení čtyř otázek budou mezi vytaženými otázky 20 a 25.

↑ marnes:
A proč se ten průnik teda odečítá? Já hlavně nechápu ten vzoreček na slučitelné jevy:

↑ cyrano52:
Protože se to dá počítat i přes tento vzoreček. V případě tohoto vzorce ale postupujeme tak, že vypočítáme pravděpodobnost jevu, že je tam Jana a zbytek mne nezajímá
, tzn, že v těch možnostech být Petr může ale i nemusí. Podobně
a odečteme situaci, kdy jsou v té čtveřici oba dva, tj 
Na vysvětlení vzorce bych potřeboval zde umět kreslit, ale to neumím:-(

↑ cyrano52:
Zkusím to takto.
U sjednocení v pravděpodobnosti platí, že spojení AneboB znamená, že je tam A - o zbytku nepřemýšlím, nebo B - o zbytku nepřemýšlím, nebo jsou tam AiB zároveň.
Nakresli si dvě kružnice - jev A, jev B, které nemají průnik( disjunktní). Pak pravděpodobnost 
Nakresli si dvě kružnice - jev A, jev B, které mají průnik. Rozděl je na 3 části - označím 1,2,3
1 - jen do A
2 - průnik
3 - jen do B
takže tyto části jsou opět disjunktní. Pak
takže nám tady
přebývá, a proto musíme
odečíst a platí

Aha, tzn. že P(A) = P(1) + P(2), což znamená, že je v té čtveřici Jana a 3 další nebo Jana, Petr a dva další, a
P(B) v podstatě to samé, tzn. že průnikem je tedy P(2). Díky za obšírné vysvětlení, myslím si, že to chápu, a přeji pěkný den.
Stránky: 1