Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2012 10:03

irisana
Zelenáč
Reputace:   

Pevné látky - síla pružnosti

Dobrý den,
ve škole jsme právě začali brát pevné látky a dostali jsme k nim úkol, se kterým si bohužel vůbec nevím rady. Nemohl by mi to, prosím, někdo vysvětlit?
Zadání:
Ocelová tyč o hmotnosti m1=1kg a délce l=1m je upevněna ve svislé poloze. Vypočtěte sílu pružnosti: a)není-li tyč zatížená, b) je-li zatížená m2=2kg
Děkuji za pomoc.

#2 23. 01. 2012 12:45

dědektwo
Zelenáč
Reputace:   

Re: Pevné látky - síla pružnosti

Odpověď je jednoduchá. 10 a 30 N. Jen tak pro jistotu se zeptej zadavatele jestli by nešlo v obou případech spočítat příslušné deformace tyče. Sděl zde výsledek tvého dotazu a já ti potom prozradím jak se to dá přibližně spočítat.

#3 17. 02. 2013 21:16 — Editoval karilek (17. 02. 2013 21:19)

karilek
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

↑ dědektwo:
Můžu se prosím zeptat na ten postup? Myslím, že deformace se počítat nemají.
Má to vyjít a)  7,85 N ; b)  27, 47 N
Mám na na zítra :(
Díky za pomoc!

#4 18. 02. 2013 00:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ karilek:

Zdravím,

v zadání je chyba, má být:

p. Reichl napsal(a):

Určete velikost síly pružnosti působící na plochu příčného řezu ve vzdálenosti 0.2 m  od upevněného konce tyče a) není-li tyč na druhém konci zatížena, b) je-li na konci zatížena závažím o hmotnosti.

Tedy výpočet sily průžnosti provedeš pouze ze vztahu $F=mg$, ovšem $m$ - je hmotnost úseku o délce 0,8 m, jelikož pouze tento úsek působí na zadaný průřez. Obdobně v zadání b) - k hmotnosti úseku ještě přidat hmotnost závaží.

Stačí tak? Děkuji.

Zápatí