Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
ve škole jsme právě začali brát pevné látky a dostali jsme k nim úkol, se kterým si bohužel vůbec nevím rady. Nemohl by mi to, prosím, někdo vysvětlit?
Zadání:
Ocelová tyč o hmotnosti m1=1kg a délce l=1m je upevněna ve svislé poloze. Vypočtěte sílu pružnosti: a)není-li tyč zatížená, b) je-li zatížená m2=2kg
Děkuji za pomoc.
Odpověď je jednoduchá. 10 a 30 N. Jen tak pro jistotu se zeptej zadavatele jestli by nešlo v obou případech spočítat příslušné deformace tyče. Sděl zde výsledek tvého dotazu a já ti potom prozradím jak se to dá přibližně spočítat.
↑ dědektwo:
Můžu se prosím zeptat na ten postup? Myslím, že deformace se počítat nemají.
Má to vyjít a) 7,85 N ; b) 27, 47 N
Mám na na zítra :(
Díky za pomoc!
↑ karilek:
Zdravím,
v zadání je chyba, má být:
p. Reichl napsal(a):
Určete velikost síly pružnosti působící na plochu příčného řezu ve vzdálenosti 0.2 m od upevněného konce tyče a) není-li tyč na druhém konci zatížena, b) je-li na konci zatížena závažím o hmotnosti.
Tedy výpočet sily průžnosti provedeš pouze ze vztahu
, ovšem
- je hmotnost úseku o délce 0,8 m, jelikož pouze tento úsek působí na zadaný průřez. Obdobně v zadání b) - k hmotnosti úseku ještě přidat hmotnost závaží.
Stačí tak? Děkuji.