Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2012 18:30

kacenka91
Zelenáč
Reputace:   

asymptoty

ahoj...prosím,nemohol by mi niekto pomoct s tymito funkciami, uz sa s nimi trapim dlho... :  . Potrebujem vypočitat asymptoty so smernicou.. pre x iduce do  mi to vyslo:  y=x  ale nie som si ista ci je to spravne. Ďalsi priklad je :$y=\ln \frac{1+x}{1-x}$  .Tam neviem dokazat ze neexistuju asymptoty so smernicou, vďaka  :D :D

#2 08. 01. 2012 18:37

kacenka91
Zelenáč
Reputace:   

Re: asymptoty

Prva funkcia je $y=x+e^{-x}$

#3 08. 01. 2012 18:45

Sulfan
Reputace:   23 

Měla bys nejdřív určit definiční obory obou funkcí, abys zjistila, jestli je zde možnost asymptoty v + a - nekonečnu.  Pokud ano, tak zde zkusíš spočítat směrnici přímky $k,k \in \mathbb{R}$. První funkce má opravdu jen jednu asymptotu y=x. U druhé funkce asymptoty v +/- nekonečnu určitě nebudou existovat, ale v krajních bodech definičního oboru bude možnost svislé asymptoty (nutno vyšetřit limitu zprava, resp. zleva).

#4 08. 01. 2012 19:10

kacenka91
Zelenáč
Reputace:   

V prvom priklade mi vyšlo že asymptota pre x iduce do - nekonecna existuje a je rovnaka ako pre + nekonecno..... neviem ako mam vypoctom dokazat ze neexistuje, stale mi vychadza ze je

#5 08. 01. 2012 19:17 — Editoval Sulfan (08. 01. 2012 19:18)

Sulfan
Reputace:   23 

Ano, sice existuje, ale je to reálné číslo? $\underset{ n \to -\infty }{\lim}\frac{x+e^{-x}}{x}=$
Ve větě o existenci asymptot je většinou dovětek, že taková limita musí být tzv. konečná, splňuje to snad tato limita?

V případě druhé funkce dokázat, že asymptoty v +/- nekonečnu neexistují, je velice jednoduché. Urči si ten zmiňovaný definiční obor.

Zápatí