Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Mám tady problém s rovnicí, která mi dělá problémy. Hlavně nevím, jak zjistím společného jmenovatele. Máme využít vhodného vytýkání a vzorců.
Tato rovnice mi vyšla
Ale to je naprostá blbost.
A ještě nevím, jak počítat tuto rovnici: 
Moc děkuji za pomoc s počítáním ;)
Najprv k tej druhej rovnici.....menovatele v kazdom zlomku si musis upravit na sucin a to takto :
potom pred zlomok na pravej strane vyjmes minus :
takze teraz mozes dat zlomky na spolocneho menovatela :
potom obidve strany rovnice vynasobis menovatelom a doratas zostatok rovnice...
↑ Janisek:
Zdravím,
je lepší dávat do tématu jen jednu úlohu, potom je to nepřehledné. Společný jmenovatel pro 1. rovnici najdeš tak, že rozložíš každý jmenovatel na součin (první rovnice):
je vidět, co jsem prováděla? Ovšem jmenovatel posledního zlomku (30x-19) se mi zdá podezřelý - není nějaký překlep? Obvykle úlohy jsou pěkné pro úpravu).
V každém případě společným jmenovatelem bude nejmenší společný násobek všech jmenovatelů, tedy je to 
---------------------------------------------
Myslím, že místo 30x-19 v zadání bylo
- zde opraveno dle následujícího příspěvku. Potom společný jmenovatel bude jinak.
Zkontroluj si to, prosím, případně si založ nové téma pro tuto rovnici, pokud ještě bude problém, zde s Kačenkou (nebo s dalšími kolegy) dořešte druhou rovnici.

↑ lubosko:
A tohle má být co?

↑ lubosko:
Ok, nepřišlo mi, že to navazuje na téma.

↑ lubosko:
Tvým odpovědím příliš nerozumím, jedná se o příklad navazující a pomáhající v řešení ↑ příkladu v 1. příspěvku:?
Pokud ano, omlouvám se a končím diskusi.
Pokud ne, založi si vlastní téma zde.