Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosim nemohl by mi nekdo pomoci s timto prikladem...(vubec ho nechapu...)
Potreboval bych to nejak pochopit protoze bych jsem z toho mel zitra psat...) Dk.
Takze vysledek je:
?????
↑ George1511:
Zdravím :-)
Editace: tento postup by pouze pro limitu zprava nebo zleva, což dle zadání není :-( ponechám ho tady pouze pro ponaučení ostatních na chybách)
Toto je chybný postup:
"myslím, že bez větší ujmy můžeme zůstat na konci 1. řádku z postupu Mariana:
zde, po dosazení za x hodnoty 1, dostávame (2/0), výsledkem je tedy nekonečno (ke stejnému výsledku dojdes i při řešení s použitím úpravy od Mariana, dokonce je to lépe vidět (2/3 *oo)=oo.
Vysvětlení - viz další příspěvek od kolegy BrozekP, děkuji za opravu :-)

↑ jelena:
Zdravím,
tak jednoduché to není, funkce
nemá v nule limitu nekonečno, limita zleva a zprava jsou různé, limita v nule tedy neexistuje. Tvůj postup je založen na tom, že tato limita je nekonečno, což není.
↑ BrozekP:
Zdravím :-)
to vím, také jsem přemyslela, zda to mam doplnit, ale kolega je teprve u zacatku limit. Ja zkusím kolegu sehnat přes jiné komunikační prostředky. Ale ještě musím "vyřešit" ten kvadr, co jsem tak úspěšně zavařila :-(
Už jsem editovala - viz můj chybný postup
↑ BrozekP:
Kolega říká, že ve vysledku učitele je -3, jsou úplně na začatku (kdy se běrou jen úpravy, žádná nevlastní limita), tipuji tedy na nějaký překlep v zadaní, můžeme zkoumat.
↑ Chrpa:
to jsem neměla v plánu ani trochu - http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3976 , ach jo :-(
Zkoušela jsem nějakou "malou opravu zadání", která vyrobí -3 ve výsledku, ale došla jsem pouze k -1 (pokud v 2. zlomku opravím čitatel na 3), ale nic jiného nemám :-(