Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím a omlouvám se za spoustu dnešních dotazů.
Tentokrát nemám ani nejmenší tušení, jak tento příklad řešit.
Vypočítejte hustotu par methanolu v g l–1 za standardních podmínek
Aspoň jsem si napsala vzorec methanolu: 
Nebo nevím, jestli by mi pomohla rovnice oxidace methanolu kyslíkem:
2 CH3OH + O2 → 2 CH2O + 2 H2O
A tedy řešit hustotu par vody a třeba použít tento vzorec:
a za M_m dosadit molární hmotnost vody, nebo toho methanolu?
Nebo je to úplně špatně?
Děkuji
Zdravím,
podle mého nemáš roztok methanolu ve vodě (tedy vodu neuvažovat), ani žádnou reakci, tedy použila bych vzorec, jak uvádíš, ale všechno dosazování pro metanol (a standardní podmínky).
Doufám, že jsem ke svému 5. výročí místního působení samou radosti nevytvořila nějaký nesmysl :-)
↑ jelena:
opět Vás zdravím a k 5.výročí gratuluji :) a k tomu Vašemu výročí bychom Vám chtěli, (troufám si teď mluvit za všechny podobné "chemiky", kterých je tady na matwebu spoustu :)) moc poděkovat, protože jenom mně jste tolikrát pomohla, až se za to stydím :) snad Vás potěší, že díky Vám jsem získala už pár zápočtů.
Vy máte vždycky pravdu :), děkuji, tak jsem tak i postupovala:
M_m = 32,01
p = 101,3 kPa
R = 8,314
T = 273,15
a po dosazení do vzorce mi vyšlo:
= 1,43 g*l-1
Bohužel nemám výsledky, tak doufám, že jsem to zase někde nezkazila.
↑ Sydnney:
děkuji za gratulaci, za poděkování pro sekci a za výsledky zápočtů :-) Sekce Chemie vznikla díky Administrátorovi Pavlovi, měla jsem obavy, že veteránsky unavena takovou sekci nebudu zvládat, ale naštěstí se přidalo ochotných a schopných kolegů (i Ty :-) a sekce funguje (zaklepu velmi).
Ještě se omlouvám, že nereaguji na příspěvky s poděkováním, ale opravdu každý příspěvek se zpětnou/závěrečnou reakci přečtu, děkuji moc.
K úloze - myslím, že tento postup (i číselné dosazování) bude v pořádku, v takovém zadání předpokládáme páru s ideálním chováním plynu, jinak by bylo více rozvedeno, co do tabulkových údajů (samozřejmě, vždycky pravdu nemám :-)
Ať se vede i nadále.