Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, chtěl bych Vás požádat o radu jak mám spočítat obsah zbytku rovnostraného trojúhelníku když je v něm vepsaná kružnice. Mohl by mi někdo poradit jak tyto obecné úlohy řešit. Absolutně nevím jak na to.
Zde je příklad: 
Nebo uvedu třeba příklad: Mám Pravidelný čtyřboký jehlan o podstané hraně a, v něm je vepsaná krychle tak že jedna její stěna je v té podstavě a další čtyři hrany té krychle se dotýkají středů hran jehlanu. Jak mám vypočítat třeba objem? Já vím že tady otravuju ale fakt nevím jak na to.

↑ BboyNicco:
Ahoj, doporučuji vypočítat obsah trojúhelníku a od něj odečíst obsah kruhu. Jelikož jde o rovnostranný trojúhelník, tak poloměr kružnice vepsané je třetina délky těžnice.
Aquabellla napsal(a):
↑ BboyNicco:
Ahoj, doporučuji vypočítat obsah trojúhelníku a od něj odečíst obsah kruhu. Jelikož jde o rovnostranný trojúhelník, tak poloměr kružnice vepsané je třetina délky těžnice.
no to jsem chtěl taky udělat prostě odečíst obsah trojúhelníku a obsah kruhu, tak že bych si tam dosadil nějaké čísla a tak bych zjistil co je správně asi , ale tam je kružnice ne kruh...to je tedy jedno jestli kruh nebo kružnice?..no zkusím to

↑ BboyNicco:
Protože je ten trojúhelník rovnostranný, potom poloměr kružnice
vepsané takovému trojúhelníku je 1/3 težnice.
Protože však u rovnostranného trojúhelníku těžnice splývají s výškami potom
poloměr kružnice vepsané je 1/3 výšky
Pro výšku v rovnostranném trojúhelníku o straně a platí
- dá se to vypočítat s Pythagorovy věty
Poloměr kružnice vepsané tedy bude:
Pro obsah rovnostranného trojúhelníku platí:
Znáš tedy jak obsah trojúhelníku i obsah kružnice vepsané. 
Stačí od sebe odečíst tyto obsahy
Když ten rozdíl trochu poupravuješ jistě nalezneš správnou odpověď

↑ BboyNicco:
Tak samozřejmě kružnice není to samé jako kruh, ale můžeš mezi nimi přecházet. Nesmíš říct, že počítáš obsah kružnice, protože kružnice je křivka (čára). Ale když chceš spočítat obsah oblasti, kterou uzavírá kružnice, tak vlastně počítáš obsah kruhu, kde kružnice je obvodová hranice toho kruhu.
už to chápu, díky moc za radu, už jsem to spočítal a vypočítal jsem to, měl bych k Vám ale ještě jednu prosbu...Mám Pravidelný čtyřboký jehlan o podstavné hraně a, v něm je vepsaná krychle tak že jedna její stěna je v té podstavě a další čtyři hrany té krychle se dotýkají středů hran jehlanu. Jak mám vypočítat třeba objem? Moc prosím jak byste tohle počítali?

↑ BboyNicco:
Udělala jsem rychlý náčrt dané situace:
Pojmenujme si klasicky jehlan: ABCDV, krychli: A'B'C'D'E'F'G'H'
Vrcholy horní podstavy krychle E'F'G'H' jsou ve středech bočních hran jehlanu. Takže hrana E'F' je střední příčkou v trojúhelníku ABV, pro kterou platí, že AB = 2E'F'. Takže známe délku hrany krychle.
Ještě potřebujeme výšku. Opět vycházíme se střední příčky, ale tentokrát v trojúhelníku ASV (S je střed podstavy jehlanu). A'E' je střední příčkou, takže SV = 2A'E'.