Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 09. 2008 16:58

Hobo
Reputace:   

Mocnina komplexniho cisla

Za ukol jsem dostal jeden priklad, na kterem jsem se docela zasekl. Mohli byste me prosim "nakopnout"?

Ma se pomoci Moivreovy vety spocitat a prevest do algebr. tvaru(s tim tvarem bych si snad poradil).

$z = \(1 + \cos{\frac{\pi}{2} + i \cdot \sin{\frac{\pi}{2}\)^6$

Jeste je tam napoveda, ze se ma prevest na polovicni uhly.
Snazil jsem se nejak zbavit te jednicky, ale neuspesne. Asi je to docela jednoduchy priklad, ale porad na to jdu nejak ze spatne strany... Ta napoveda me jeste vic mate.

#2 28. 09. 2008 17:34

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Mocnina komplexniho cisla

Určitě jsi napsal správně ten výraz? Takhle je to opravdu jednoduché, stačí vyčíslit sinus a kosinus:

$z = \(1 + \cos{\frac{\pi}{2}} + \mathrm{i} \cdot \sin{\frac{\pi}{2}}\)^6=\(1 + 0 + i \cdot 1\)^6=(1 + i)^6=(\sqrt2)^6\cdot\(\cos\frac{\pi}{4}+\mathrm{i}\cdot\sin\frac{\pi}{4}\)^6=8\cdot(\cos\frac{3\pi}{2}+\mathrm{i}\cdot\sin\frac{3\pi}{2}\)=8\cdot\mathrm{i}\cdot(-1)=-8\mathrm{i}$

#3 28. 09. 2008 19:27

Hobo
Reputace:   

V zadani opravdu byla drobna chyba, ale presto jste mi moc pomohl, protoze jsem diky Vam odhalil hloupou pocetni chybu, ktera zpusobovala, ze mi vychazela uplne "neprikladova" velikost komplexniho cisla a ja kvuli tomu myslel, ze to pocitam uplne spatnym zpusobem...
Dekuju mockrat.
Porad sice nechapu tu napovedu, ale to nevadi.

#4 28. 09. 2008 20:09 — Editoval kaja.marik (28. 09. 2008 20:10)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Hobo napsal(a):

...  ze mi vychazela uplne "neprikladova" velikost komplexniho cisla

Pekna formulace :)

Porad sice nechapu tu napovedu, ale to nevadi.

A s kolikatym rovnitkem je problem?

#5 28. 09. 2008 20:31

Hobo
Reputace:   

↑ kaja.marik:
Myslel jsem to spise tak, ze po teto "napovede" jsem se po vyse zminovanem neuspechu snazil aplikovat vzorec $cos 2\alpha$, tedy ze me vice zmatla, nez mi napovedela. Samozrejme chapu, ze se v prubehu vypoctu dostanu k polovicnimu uhlu.

Zápatí