Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 01. 2012 13:32

Prochycz
Reputace:   

Křivkový integrál ve 3D

Zdravim,
potřeboval bych poradit s tím to integrálem:
$\int_{k}^{}zdx+yz^2dy-xdz$
kde křivka $k$ je daná podmínkami: $x^2+z^2=4, y=1, z\ge 0$ počáteční bod křivky k je bod [2,1,0]. Graficky znázorněte křivku k.
Zatím jsem jen počítal křivkový integrál ve 2D
Já mám problém s představivostí v trojrozměrné prostoru. Myslim si, že to bude půlkruh, který bude mít poloměr 2, a bude v bodě $y=1$, ale jistej si tím nejsem. Jestli bych vás mohl poprosit, jestli znáte nějaké dobré materiály, kde jsou řešené křivkové integrály v trojrozměrném prostoru moc by jste mi pomohli. Zkoušel jsem hledat, ale většinou to byli ve 2D a když už se tam objevila zetová osa, tak většinou nebyli řešené. A jestli můžete trochu napovědět, jak to začít rešit. Počítám s tím, že si to musim převést do polárních souřadnic, a následně zparametrizovat.
Děkuji za odpověď

• (téma jako vyřešené označil(a) Prochycz)

#2 16. 01. 2012 15:03 — Editoval jardofpr (16. 01. 2012 15:06)

jardofpr
Reputace:   88 

Re: Křivkový integrál ve 3D

↑ Prochycz:

mal by to byť ten istý princíp
toto je taký trochu trapný obrázok situácie (červenou je krivka $k$)
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-01/22207_w.gif

súradnica y sa tam nemení vôbec takže je to skoro ako v rovine $\mathcal{O}_{x},\mathcal{O}_{y}$
mal by to byť ten istý postup, parametrizácia a prechod k Riemannovmu určitému integrálu s pomocou dotykového vektora

#3 16. 01. 2012 16:15

Prochycz
Reputace:   

Re: Křivkový integrál ve 3D

Děkuji opět za pomoc, teď už jsem to vypočítal.

Zápatí