Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 01. 2012 19:43

intelpetr
Zelenáč
Reputace:   

Deskriptivní geometrie - třetí průmětna

Ahoj, mám tu jeden pikantní maturitní příkladeček na třetí průmětnu.

Sestrojte pravidelný čtyrboký hranol s podstavou v rovině $\varrho $ (-3;6;3), je-li dáno: AB $ \in $ $\varrho $, A $[0,2,z]$, B $[1;,5,5;z]$ a výška hranolu je 7.

Dostal jsem se do této fáze, ale už nevím jak dál. Afinitou je to hračka, ale zde je podmínkou použití třetí průmětny. http://www.uloz.to/12597934/img-jpg
Děkuji za pomoc.

#2 16. 01. 2012 19:52

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Deskriptivní geometrie - třetí průmětna

Ahoj. Co je na tom obrázku tak to vypadá dobře. Určení bodů A,B. Třetí průmětna kolmo ke stopě a zobrazení hranolu z boku. Třetí průmětnu si použil, tak je to OK, ne?

#3 16. 01. 2012 19:55

intelpetr
Zelenáč
Reputace:   

Jo, ale teď to těleso musím v té třetí průmětně vyrýsovat a vrátit zpět z té třetí průmětny. Právě to už nevím, jak provést.

#4 16. 01. 2012 20:15

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

↑ intelpetr:
Je to tak, že se v té třetí průmětně ten kvádr zobrazí do onoho obdelníku, ne? Tedy v třetí průmětně taky nevím jak pokračovat, jestli to vůbec jde. Já bych teď otočil rovinu podstavy do půdorysny, narýsoval podstavu ve skutečnosti, otočil zpět a kolmice atd. Ale to už je řešení jak říkáš přes afinitu.

Taky mě zajímá správné řešení.

#5 16. 01. 2012 22:20

intelpetr
Zelenáč
Reputace:   

Našel jsem v učebnici návod pro rovinu kolmou k nárysně, jenže to je nic platné pro tohle.

Zápatí