Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 01. 2012 19:43

intelpetr
Zelenáč
Reputace:   

Deskriptivní geometrie - třetí průmětna

Ahoj, mám tu jeden pikantní maturitní příkladeček na třetí průmětnu.

Sestrojte pravidelný čtyrboký hranol s podstavou v rovině $\varrho $ (-3;6;3), je-li dáno: AB $ \in $ $\varrho $, A $[0,2,z]$, B $[1;,5,5;z]$ a výška hranolu je 7.

Dostal jsem se do této fáze, ale už nevím jak dál. Afinitou je to hračka, ale zde je podmínkou použití třetí průmětny. http://www.uloz.to/12597934/img-jpg
Děkuji za pomoc.

#2 16. 01. 2012 19:52

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Deskriptivní geometrie - třetí průmětna

Ahoj. Co je na tom obrázku tak to vypadá dobře. Určení bodů A,B. Třetí průmětna kolmo ke stopě a zobrazení hranolu z boku. Třetí průmětnu si použil, tak je to OK, ne?

#3 16. 01. 2012 19:55

intelpetr
Zelenáč
Reputace:   

Jo, ale teď to těleso musím v té třetí průmětně vyrýsovat a vrátit zpět z té třetí průmětny. Právě to už nevím, jak provést.

#4 16. 01. 2012 20:15

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

↑ intelpetr:
Je to tak, že se v té třetí průmětně ten kvádr zobrazí do onoho obdelníku, ne? Tedy v třetí průmětně taky nevím jak pokračovat, jestli to vůbec jde. Já bych teď otočil rovinu podstavy do půdorysny, narýsoval podstavu ve skutečnosti, otočil zpět a kolmice atd. Ale to už je řešení jak říkáš přes afinitu.

Taky mě zajímá správné řešení.

#5 16. 01. 2012 22:20

intelpetr
Zelenáč
Reputace:   

Našel jsem v učebnici návod pro rovinu kolmou k nárysně, jenže to je nic platné pro tohle.

Zápatí