Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
školním letům už jsem dávno odrostla. Potřebuji ale nutně vysvětlit některé věci z matematiky.Pěkně polopatě. Dívám-li se na příklady např. soustavy rovnic s vysvětlením a postupy je mi to jasné. Ale když jsem si zkusila vypočítat první příklad právě z té oblasti soustavy rovnic´
7x+3y=21
14 x+9y=0
Prostě jsem se nechytala. Jak někoho napadne násobit to zrovna -2? To potřebuji vysvětlit Poradí mi někdo?
Předem mnohokrát děkuji.
↑ Martina1: Dobry den, i kdyz tady na foru by se spis hodilo neformalnejsi ahoj. Minus dvema to v ukazkovem prikladu nasobili asi proto, ze chteli vyuzit tzv. scitaci metodu. Totiz kdyz prvni rovnici vynasobim -2 a pak sectu s druhou, tak x vypadne a dostanu rovnici jen pro y, ktere tak vypocitam. x pak ziskam dosazenim jiz spocitaneho y do kterekoli z rovnic.
Obecne se da rict, ze soustavu
a * x + b * y = c
d * x + e * y = f
s neznamyma x, y a nenulovym 'a' mohu resit tak, ze prvni rovnici vynasobim cislem -d/a a pak sectu s druhou rovnici. Tim ziskam rovnici jen pro y. Netvrdim, ze je to vzdy ta nejsikovnejsi moznost, ale k cili vede.
↑ Martina1:
To se nedá jednoznačně rozhodnout. Záleží na tom jaká čísla (a,b,d,e) jsou u jednotlivých rovnic.
Za sebe mohu říci, že raději používám při řešení metodu sčítací (odečítací)
Čaute..mám tu příklad z matyky rovnice se zlomkama a nevím jestli mám dobře výsledek poradíte mi?Takže zadání je 1/2*(y+3)-1/3*(y-2)=1/6*(2y+6) zlomků se budu zbavot společným násobkem číslem 6 a výsledek mi vyšel y=4 dík za odpověď.
↑ Martina1: Kdyz to malinko upravim, tak mame
-2x+3y=18
2x-3y=13
Kdyz si predstavim -2x+3y=z, tak by melo platit z=18 a soucasne -z=13, coz nejde a proto mas pravdu - soustava nema reseni.
↑ musixx: Díky, já si s tím už dva dny lámu hlavu. Neměli tam u toho žádnou nabídku řešení. Vůbec by mě nenapadlo o tom přemýšlet tak, že bych tam pletla ještě nějaké další písmeno, mám na mysli to z :-) ach jo, od školních let nemám prostě ráda matematiku do které se pletou písmenka. V geometrii to bez nich tedy vůbec nejde,ale jinak třeba ano:-) no já se s tím nějak poperu. Hloupé je, že člověk takové věci po absolvování školní docházky zapomene,protože v praktickém životě se většinou jen sčítá,odčítá,násobí a dělí,popř. ještě nějaká ta procenta. :-) Uvažuju o dálkovém studiu VŠ tak se vracím v těchto případech až ke kořenům a cvičím šedou kůru mozkovou.
↑ Martina1:
Netřeba tam plést další písmenka, stačilo sečíst ty dvě rovnice od musixx
a pak by bylo vidět hned, že úloha nemá řešení protožeby vyšlo:
0 = 31
Ahojky, tak tu mám další 2 soustavy rovnic,které podle mě nemají řešení.Doufám,že se nepletu.
4(x+y)-5(9y-4x)=1
3(x-2y)+7(3x-5y)=7
a
2(x-y)=3(1-x)-y
x-0,2y=0,6
Pokud se pletu prosím o opravu, pokud ne, neporadí mi někdo,jestli existuje nějaká zkratka,tzn. jestli se dá bez dlouhouhého počítení podle něčeho určit jestli má soustava řešení nebo ne?
Děkuji
2. soustava
2x-2y=3-3x-y
x-0,2y=0,6
--------------------------
5x-y=3
x+0,2y=0,6 /*5
5x+y=3
5x-y=-3
Sečtením rovnic vyjde 10x = 6...
x = 6/10 = 3/5
5*(3/5) + y = 3
3 + y = 3
y = 0
CHYBNE RESENI, PREKLEPY JSOU JAKO VIRY, NIKDY JE NENI MOZNO DOKONALE VYMYTIT:O)
1. soustava
4(x+y)-5(9y-4x)=1
3(x-2y)+7(3x-5y)=7
----------------------------------
4x+4y-45y+20x=1
3x-6y+21x-35y=7
24x-41y=1
24x-41y=7
Rovnice nema reseni.
↑ Martina1:
První soustava rovnic nemá řešení
Druhá soustava rovnic má nekonečně mnoho řešení.
Bohužel pro rozhodnutí musíme rovnice poupravovat a pak rozhodnout.
Většinou po malých úpravách vidíme, zda má rovnice řešení či nikoliv.
První soustava rovnic po úpravách vyjde:
24x - 41y = 1
24x - 41y = 7
0 = 8 az toho je jasné, že soustava rovnic nemá řešení
Druhá soustava rovnic vyjde po úpravách
5x - y = 3
5x - y = 3
0 = 0 a z toho plyne, že soustava rovnic má nekonečně mnoho řešení
↑ Martina1:
Je otazka, co si predstavujes pod pojmem dlouhodobe pocitani. Dle meho nazoru neexistuje univerzalni postup, jak zjistit predem zda ma rovnice reseni a nebo ne. Proste, musis pocitat a jakmile narazis na spor, ktery odporuje danym pravidlum matematiky a pravidlum pri reseni techto rovnic, tak proste konecna a muzes rici, ze rovnice nema reseni. Ale i kdyby ti ta rovnice vysla, nikdy neni na skodu udelat kratkou rychlou zkousku.
ahojky matematici,prosím o výpočet nějakých příkladů,doma to počítáme s mamkou a nějak se na tom nemůžeme dohodnout,proto vás prosím o pomoc
-3x > 2
-4x+1 < 2
3 <= -3x+1
2 >= -2x+5
(ty značky větší nebo rovno a nebo menší nebo rovno,mám zapsané jinak než to píšeme normálně v matematice,ale asi to pochopíte :))
předem mockrát děkuji!!
↑ Terinka.J:
Toto jsou základní nerovnice.
1. nerovnice
x leží v intervalu:
2. nerovnice
x leží v intervalu:
3. nerovnice
x leží v intervalu:
4. nerovnice
x leží v intervalu:
Sice to uz mam skoro dva roky za sebou, takze snad jsem v tom neudelal nejaky kopanec.
Snad pomuze. Kdyby byl nahodou ale nejaky dotaz, klidne se ptej.