Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám otázku týkající se řešení tohoto příkladu:
Kolik jednociferných až čtyřciferných čísel s různými ciframi lze vytvořit z cifer 0, 2, 4, 6? Má vyjít 49.
Předpokládala jsem, že různé cifry znamená, že se cifry neopakuji a záleží na pořadí. Nejdříve jsem počítala jako variace pro 1 cif. 4 nebo 3 pokud by se nepočítala 0
pro 2 cif. V1(3)=3 počítám s 2. (tečka znamená další číslo)
4.
6.
pro 3. cif. V2(3)=6 počítám s 2..
4..
6..
pro 4. cif. V3(3)=6 počítám s 2...
4...
6...
No, jak vidno, tak se k 49 nedostanu ani omylem, takže bych potřebovala trochu nakopnout..:-)
Díky předem za radu, přijde mi, že jakmile se někde objeví slovní úlohy s ciframa, tak mi to nějak hlava nebere. Tedy upřímně řečeno, slovní úlohy nejsou a nikdy nebyly mou silnou stránkou.
Už jsem si to opravila, omlouvám se, trochu jsem si spletla vzorečky.
MarkuZ, přijde mi, že tady u jednociferných počítali s 0, tudíž vyjde opravdu 49.
To tedy opravdu budu muset vycházet z toho, že si to musím nějak sama představit? Neexistuje nějaké "kopyto" čili vzorec, kam dosadím a mám výsledek?
Ještě jednou díky všem poradcům!:-)
Nula se určitě takhle bere jako číslo, to je moje chyba. Chce si uvědomit jestli můžeš ty prvky opakovat a jestli záleží na pořadí. Já sám mám trochu problémy si uvědomit jak se to jmenuje(variace, kombinace, permutace) ale úvahou se vždycky k správnýmu výsledku dopátrám.