Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
rád bych se zeptal a tento příklad:
Nalezněte všechny kořeny polynomu
Nalezněte všechny komplexní kořeny uvedeného polynomu (tohle nevím vůbec jak se dělá)
Zapište polynom jako součin ireducibilních polynomů nad tělesem 
Umím nalézt mn. řešení pomocí prvního a posledního koeficientu (tedy řešení racionálních) a pak použít Horn. schéma. Tady vyjdou ty kořeny racionální stejně jako celočíselné (tedy 1, -1, 3, -3) - kdyžtak mě někdo prosím opravte. Když vyzkouším H.S. tak mi vyjde, že pol. má kořeny 1 a -1 (jednonásobné). Tedy dále řeším jen polynom:
a tady jsem v koncích. Kdyby měl někdo radu, budu vděčen.
↑ masinfira:
sice nevím, jak to řešit podle H.S., ale možná ti pomůže toto:
Odkaz
jinak já bych to asi dělala složitě tak, že bych polynom dělila nejdřív (x-1), pak (x+1), protože tyhle kořeny jsou celkem zřejmé a následně to půjde upravit na tvar: (3 x+1) (x^2+x+3)^3 = 0, odkud získáš zbylé kořeny
Ten vzorec je fajn... ale potřeboval bych vědět, jak se k tomu dopracovat bez použití Wolframu... a rozhodně v tom polynomu 7mého stupně nejsem schopen vidět, že je možné ho vydělit buď (3 x+1) nebo (x^2+x+3) ... to, jak na to přijít obecně bych právě potřeboval zjistit.
↑ masinfira:
jasně, omlouvám se, neuvědomila jsem si to..
každopádně obecný vzorec řešící jakoukoli rovnici 5. a vyšších stupňů neexistuje a řešení je nutné hledat numericky, takže jak jsi říkal, pomocí Hornerova schématu a Newtonovy metody:
Algoritmus pro nalezení kořenů polynomu pn:
for m = n downto 1 do
Najdi kořen r polynomu
(Newtonova metoda)
Vyčísli koeficienty
(pomocí Hornerova schematu)
end for
Hornerovo schéma:
;
for i = n − 1 downto 0 do
;
end for
, počet násobení n.
snad to pomůže, ještě se na to kouknu, jak to aplikovat na tenhle konkrétní případ.. Jen otázka: to máte dělat jako ručně?
↑ masinfira:
ahoj, pri hľadaní racionálnych koreňov pomocou prvého a posledného koeficientu si nenašiel všetky