Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Počítal som to 3 spôsobmi a vždy mi vyšiel iný výsledok, pričom ani jeden z nich nebol rovnaký ako v knihe.
Ide o nehomogénny lineárny systém s parametrom, kde riadky matice beriem ako vektory. Mám rozhodnúť kedy má systém práve jedno riešenie.
- to som spravil cez determinant, vyšlo to, že t by malo byť rôzne od 1
// sorry za tú maticu, prehľadnejšie to neviem
2 -t 3 | -2
A= 3 -5 1 | 1
4 -7 1 | -3
Cez Cramenovo pravidlo mi to vyšlo (
;
;
)
Pomocou Gaussovej mi už
vychádzalo 
Cez inverznú maticu: AX=B, kde B sú pravé strany rovníc, X je matica premenných (stĺpec)
X=
* B ; kde mi vyšlo po transponovaní (
;
;
)
Riešenie v knihe je (
;
;
)
Ešte sa chcem opýtať, ako zistím, či sú dve na pohľad rôzne riešenia systému rovnaké. Uvediem príklad:
Nad poľom
vo vekt. priestore
.
Riešenie v knihe:
(t,2t,2t+1,2)
Moje riešenie:
(2+3s,4+s,s,2)
Ako zistím, že tie riešenia sú rovnaké? V
to ešte ide, ale nad poľom R ... Je to tak, že keď zoberiem bázu priestoru riešenia môjho, musí byť lineárne závislá s bázou priestoru riešení v knihe? Ale, čo potom s tými absolútnymi členmi, resp. nezávisí to od nich?
Ďakujem.
Ahoj ↑ N3st4:,
Mozes dat podrobnosti vypoctu tvojho determinantu matice A?
Dakujem.
↑ N3st4:,
Na tvoju otazku, kedy system nema riesenie, mozes dat jednoduchu odpoved:
vtedy ked jeho determinant je rozny od nuly ( ani podla otazky nemusis pocitat tie riesenia).
Cize, ako si to konstatoval, je nula pre
; tak odpoved je :
Systeme na jedine riesenie ak 
No akoze si uz hladal to riesenie, urob jednoducho skusku dosadenim.
Inac aj http://www.wolframalpha.com ti dava moznost na kontrolu tvojich vysledkov.
VIEM TO
Nemam chut robit tu skusku ( ale ak to mas odovzdat) taaaaaaaaaaaaak veeeeeelaaaa silyyyyyyyy.