Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 01. 2012 14:59 — Editoval Shalinka (25. 01. 2012 15:03)

Shalinka
Reputace:   

Časová složitost algoritmu

Dobrý den, narazila jsem na problém, nevím jak se v algoritmu počítá časová složitost (v nejhorším případě), tedy jaký je na to postup, potřebovala bych to nějak laicky vysvětlit, protože ve skriptech je to vysvětleno velice chaoticky.
Tak třeba, jak se to dělá na Selection Sort, když mám pseudokód:

Selection-Sort(A[0..n - 1])
   for j <-  0 to n - 2
     do iMin <-  j
          for i <- j + 1 to n - 1
            do if A[i ] < A[iMin] then iMin <- i
          t <-  A[j ]; A[j ] <- A[iMin]; A[iMin] <- t

Kdyby byl někdo tak ochotný a vysvětlil mi, jaké kroky se tam počítají a co je tím vlastně myšleno, úplně se v tom ztrácím, vím jak Selection Sort funguje, ale takové počítání už je na mě moc, děkuji předem

#2 25. 01. 2012 15:33 — Editoval pizet (25. 01. 2012 15:33)

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Re: Časová složitost algoritmu

Po prečítaní tohoto textu by si mala byť schopná určovať zložitosť mnohých jednoduchých algoritmov, je to veľmi pekný úvod do tejto problematiky.

Ak bude niečo nejasné, tak napíš.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#3 25. 01. 2012 16:02

Shalinka
Reputace:   

Re: Časová složitost algoritmu

↑ pizet:
To mi moc nepomohlo, chybí mi tam právě nějaký příklad, kde se to počítá, spíš se tam vše bere metodou, koukněte a uvidíte, což je třeba u bubble sortu hned zřejmé, já se k tomu potřebuji ale dopracovat nějak početně.

Zápatí