Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Náboje ve vrcholech označím q. Na náboj Q zřejmě žádná síla působit nebude a? už je velký jakkoliv (síly od protilehlých nábojů q se vyruší). Vzhledem k symetrii stačí rozebrat pouze sílu působící na jeden náboj q. Na tento náboj působí síly od nábojů q v sousedních vrcholech čtverce. Potom na něj působí síla náboje q z protilehlého vrcholu a síla od náboje Q. Všechny tyto síly vektorově sečteme a výsledek musí být rovný nule. Měl bys dostat tuto rovnici.
Po úpravách

↑ kisos:
To není nejlepší přístup.
Použil jsem jen vzorec pro sílu mezi dvěma náboji q1 q2:
.
Za vzdálenost r jsem pak do jmenovatele dosazoval vzdálenost příslušných dvou nábojů (spočítat to je jen geometrie - náboje v sousedních vrcholech čtverce jsou vzdáleny a, náboje v protilehlých vrcholech
, náboj ve vrcholu a náboj ve středu čtverce
). Ze všech sil jsem pak vzal pouze složku rovnoběžnou s úhlopříčkou čtverce. Součet těchto složek musí být roven nule. Zbytek je jen úprava výrazů.
↑ BrozekP:
Jo takhle, nejde to počítat nějak jednodušeji? Že bych to počítala jen v trojúhelníku?

↑ kisos:
Žádný jednodušší postup mě nenapadá, tento mi přijde dostatečně jednoduchý :-) Dalo by se to počítat přes intenzity (ne přes síly), pak by ale pouze vypadlo jedno q z každého čitatele, což mi nepřijde jako moc velké zjednodušení.